Direktlaminat valde kombiterminalen

Det första lokala företaget, Direktlaminat AB i Hjortsberga, har nu valt Alvestas kombiterminal för transporter. En enorm miljövinst och en kostnadsbesparing enligt inköpsansvarige Fredrik Stigsson.
Alvesta • Publicerad 17 juni 2010

Direktlaminat är underleverantör och tillverkar planmöbelkomponenter åt snickerier och butiksinredare. Sortimentet omspänner allt från lagerförd skiva till monterad möbel. Varje år tar företaget emot cirka 50 vagnar med spånskivor från tillverkare i Tyskland.

– Vi har jobbat för att få järnvägstransporter länge. Vi vill vara miljövänliga, är både miljö- och kvalitetscertifierade. Nu känns det jättebra att vi kan utnyttja kombiterminalen, säger Fredrik Stigsson.

Tidigare fraktades spånskivorna från Tyskland med järnväg upp till Skövde. Där lastades de om till trailer och kördes med lastbil till Hjortsberga. En stor omväg och en avsevärd onödig kostnad per transport.

Nu lastas spånskivorna på järnvägsvagnar hos tillverkaren i Tyskland, fraktas på järnväg till Alvesta, där de lastas om till lastbilar med destination Hjortsberga.

Men transporterna kan rationaliseras mer och bli ännu mer miljövänliga enligt Stigsson.

– Målet är att byta ut ytterligare en del av landvägstransporterna mot Combitransporter och på så sätt spara både tid och miljö, säger han.

När kombiterminalen invigdes i september hade den en enda kund, Coop. Nu finns där tre operatörer. Utöver Direktlaminat AB går lastbilsleveranser som kommer på järnvägen till ett företag i Åseda.

– Vi har tre ben att stå på. Det är intressant att Alvesta kommuns investering kommer till nytta för ett lokalt företag, säger Urban Farbäck, terminalansvarig hos Alwex, som driver terminalen.

Hur mycket av kombiterminalens kapacitet utnyttjas i dag?

– Mellan tummen och pekfingret skulle jag uppskatta cirka 25 procent. Det finns utrymme för fler. Vi ligger rätt i tiden, det har blivit brist på lastbilar nere i Europa. Vi tror en högkonjunktur är på väg och att hela kapaciteten kommer att utnyttjas snart, säger Urban Farbäck.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.