Annons

Dricksvatten körs i dunkar till förskolan i Slätthög

Barnen på förskolan i Slätthög dricker vatten som fraktats dit i dunkar. Förskolan har problem med dricksvattnet, men ingen har blivit sjuk.
Alvesta • Publicerad 2 mars 2011

Problemet är att ibland kan vattnet smaka konstigt och se annorlunda ut.

Ett besynnerligt och lite mystiskt problem, anser miljöinspektör Marie-Louise Nilsson, eftersom vattnet lika ofta ser normalt ut och inte smakar konstigt.

Annons

– I fredags tog Allbohus personal med sig en dunk vatten därifrån. Det såg helt normalt ut, säger hon.

Det finns ett gammalt och välkänt problem med dricksvattnet vid Slätthögs förskola, men det finns inte något samband mellan detta och det nuvarande problemet enligt Marie-Louise Nilsson.

– Det finns klorid i förskolans vatten, men det innebär ingen hälsofara och kloridförekomsten håller sig kring gränsvärdet för att vattnet är tjänligt med anmärkning. Kloridet har inte att göra med problemet som finns nu.

Marie-Louise Nilsson har fått uppgift om att skottad snö lagts på dricksvattenbrunnen, då det inte fanns andra platser att lägga den på, när snömängderna var som störst. Men det är omöjligt att säga om detta har eller haft påverkan på dricksvattnet, då vattenproverna inte är klara.

– Vi vet inte vad det är och det känns inte bra, eftersom det är barn på en förskola, säger hon.

Proverna togs i måndags. Det tar några dagar att odla dem, beskedet om vattnets tillstånd beräknas vara klart på fredag.

Rektor Lilian Graesén på Långagårds förskola, dit förskolan i Slätthög hör, fick kännedom om vattenproblemen för en dryg vecka sedan.

– Vi hoppas att det ska bli bra och att det ska kunna åtgärdas. Nu får vi ju dricksvatten hitskickat, så föräldrarna behöver inte vara oroliga, säger Lilian Graesén.

Det är Allbohus Fastighets AB, som står för förskolans lokaler i Slätthögs gamla skola. Dricksvattenbrunnen är belägen på fastigheten.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons