Dyr rörlig el hos Alvesta Energi

Alvesta Energi ligger i botten prismässigt när det gäller undersökningen 2009 års bästa elhandlare som Villaägarnas Riksförbund har gjort.
Alvesta • Publicerad 8 mars 2010

Alvesta Energi hamnar bland de tio sämsta av de drygt 80 företag som undersökts när det gäller rörligt elpris.

Det är elhandlare som under fler än 90 dagar har erbjudit ett rörligt avtal under 2009 som ingår i undersökningen. Den dagliga datan har inhämtats från Energimarknadsinspektionen, som har slagit ut en månatlig fast kostnad över en antagen årskonsumtion. Detta för att kunna göra olika avtal jämförbara med varandra. Sedan har genomsnittspriset beräknats.

Det genomsnittliga rörliga elpriset 2009 för Alvesta Energi var 97,73 öre per kWh.

Bengt Carlsson är marknadsansvarig på Alvesta Energi. Han tycker inte att företaget bör skämmas.

– Vi tog tidigt ståndpunkten att lägga på fyra öre, och det är något mer än vad andra företag gör. Det är realistiskt. Andra företag behöver nog göra ett påslag efter den här vintern, säger han.

Alvesta Energi tog bort tillsvidarepriset för fyra år sedan, alltså det pris man får om man inte gör ett aktivt val som kund.

– Vi har avtalspriser och spotpriser som är rörligt och sms:ar kunderna när det kan vara dags att binda. Att vi tog bort tillsvidarepriset har man som kund tjänat 3000-4000 kronor per år, säger Bengt Carlsson.

De elhandlare som toppar undersökningen är Uppsala El, Skellefteå Kraft och Varberg Energi.

- Den här undersökningen har gjorts för första gången och kommer att göras varje år. Vi vill uppmuntra till prispress och så är det konsumentinformation. Undersökningen ger en bra vägledning, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.