Annons

Dyrt med placeringar och försörjningsstöd

Kostnaderna skenar i väg för individ- och familjeomsorgsnämnden. Nu måste nämnden redovisa en gång till hur kostnaderna ska hållas ner.
Alvesta • Publicerad 28 februari 2014

Kostnaderna för försörjningsstöd sticker i höjden mest. Nämnden hoppas att kunna sänka den utgiften med 4,2 miljoner kronor. En annan dyr utgift är placeringar av unga och missbruk. Nämnden tror att kostnaderna kan sänkas med 1,5 miljoner kronor.

Det är realistiskt att sänka utgifterna så mycket­ på grund av att verksamheten byggt upp kapaciteten för så kallade hemmaplanslösningar för unga och missbruk, anser nämnden. Arbetsmarknadsenheten har dess­utom goda möjligheter att hjälpa många att bli självförsörjande.

Annons

Nämnden redovisade för kommunstyrelsen i början av februari hur de höga kostnaderna skulle­ minska.

Men de åtgärderna­ var inte tillräckligt detaljerade. Nu måste nämnden ta ett nytt tag. Kommunstyrelsen har beslutat att nämndordförande och förvaltningschef ska informera om sparåtgärderna på kommunstyrelsens möte i början av mars.

Redan i fjol i april flaggade individ- och omsorgsnämnden för de höga kostnaderna.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons