Efter kompromisserna – domstol säger ja till Vidas planer i Vislanda
Det blev ett nej i våras för Vidas ansökan om ett nytt miljötillstånd som avgör hur mycket företaget får producera. Beslutet togs av miljöprövningsdelegationen hos länsstyrelsen i Kalmar.
De menade att Vidas ansökan skulle innebära för höga bullernivåer för de som bor i närheten. Men även fler transporter till och från företaget vilket skulle påverka grannarna.
Industriområdet ligger precis intill lägenheter i söder, 50 meter från bostäderna i väst. Bostäder finns även inom knappt hundra meters avstånd på andra sidan järnvägen i öst.
”När man påbörjar en ansökan kan man inte göra större förändringar i verksamheten för då ändrar man ju även förutsättningarna för ansökningen.”Christian Andersson, VD för Vida Vislanda AB.
I dag producerar de drygt 300 000 kubikmeter sågade och förädlade trävaror och enligt nuvarande miljötillståndet får de inte producera mycket mer. I deras ansökan som fick avslag ansökte bolaget om att få öka produktionen till 550 000, alltså nästan en dubblering.
– Genom effektiviseringar och teknisk innovation har vi över tid ökat vår produktion. Så sedan sommaren 2020 har vi försökt få till ett nytt så vi kan fortsätta att utvecklas, säger Christian Andersson, VD för Vida Vislanda AB.
Är detta en central fråga för att ni ska kunna vara konkurrenskraftiga?
– Ja precis, men även för att hålla våra kostnader i balans.
Nu har Vida kommit med en ny ansökan där man nöjer sig med att få öka produktionen till 390 000 kubikmeter trävaror.
Christian Andersson berättar att de har försökt få till ett nytt miljötillstånd i fyra år. I augusti fick de ett positivt besked då mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt sa ja till Vida nya ansökan om miljötillstånd. Det innebär att frågan nu åter ska upp hos miljöprövningsdelegationen hos länsstyrelsen i Kalmar för ett avgörande beslut.
Med tanke på tiden som har gått. Har processen inneburit en stress inom företaget?
– Nej, men det är klart att det finns en frustration när det tar tid då vi blir lite låsta. När man påbörjar en ansökan kan man inte göra större förändringar i verksamheten för då ändrar man ju även förutsättningarna för ansökningen. Därför önskar man att det blir klart inom rimlig tid, men nu har det tagit väldigt lång tid, säger Christian Andersson.
Hade Vidas första ansökan om att få producera 550 000 kubikmeter trävaror gått igenom så hade de även infört ett nytt helgskift på fabriken.
Hade det inneburit att ni även hade rekryterat mer personal?
– Ja det hade det gjort.
Nu är planen att fortsätta med nuvarande arbetsstyrkan.
Huvudfrågan som miljöprövningsdelegationen ska ta ställning till är bullernivåerna. Och om de godtar de åtgärder som Vida har gjort, och planerar, för att hålla bullernivåerna på samma nivå som de är idag.
Bland annat ersätts dieseldrivna truckar med eltruckar. Bolaget är också i färd med att ansöka om bygglov för ett nio meter högt bullerplank. Trots detta konstaterar det ljudföretag som hjälpt till med bolagets ansökan att företaget ligger stundvis några decibel för högt. Ett övertramp som är lägre än ljudet av prasslande löv.
Har grannar klagat på buller?
– Nej, det har inte varit något problem. Vi har en bra relation med dem vilket är väldigt viktigt för oss då vi vill vara kvar och satsa på Vislanda.
Hur ser du på era chanser att er ansökan går igenom denna gång?
– Jag vågar inte uttala mig om våra chanser men jag tycker att vi har visat på åtgärder och kompletteringar som uppfyller kraven som finns. Vår absoluta förhoppning att det går igenom - och inte inom alltför lång tid, säger Christian Andersson.
Om bolaget
Sågverket har funnits i Vislanda sedan 30-talet och var det första sågverket i det som sedan skulle bli bolaget Vida.
I dag levererar de sågade och förädlade trävaror till skandinaviska länderna, men även till Storbritannien, USA, Asien, Australien och övriga Europa.
Kunderna finns inom byggindustrin och bygghandeln.
Källa: Vida