Elevflykt från Alvesta till Växjö

Närmare 30 elever lämnar kommunens grundskola för att börja på friskola i Växjö.
Alvesta • Publicerad 7 juli 2010

28 elever, de flesta bosatta i Alvesta, har antagits till friskolan Karl-Oskar- skolan i Växjö som slår upp portarna till hösten.

Anledningarna till att eleverna väljer bort att gå på högstadiet i Alvesta är flera, tror Mats Martinsson, förvaltningschef på Barn och ungdom:

– De har värvat fyra lärare som tidigare jobbat i vår kommun, främst med kärnämnen. Eleverna gillar sina lärare och vill slutföra sin utbildning tillsammans med dem, och det ser jag som något helt naturligt.

– Sedan attraherar Karl-Oskarskolans koncept och organisation vissa, men man kan inte heller utesluta viss värvning från Karl-Oskarskolans sida även om vi inte sett och hört så mycket.

Att fler elever väljer bort skolgång i Alvesta kan komma att innebära ekonomiska problem för kommunen.

Skolpengen följer med eleverna till Växjö kommun. Över en halv miljon minus i kassan blir det för Grönkullaskolan.

– Ungefär en tredjedel av genomsnittskostnaderna för en elev går inte att ta in. De fasta kostnaderna, som till exempel lokalkostnad, finns ju kvar oavsett hur många elever som går på våra skolor, förklarar Martinsson.

I genomsnitt kostar en elevs skolgång under ett år på högstadiet cirka 80 000 kronor.

Hur ska ni göra för att behålla eleverna i Alvesta?

– Vi måste jobba på att marknadsföra oss och ha en bra verksamhet.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.