En rösts övervikt för förslaget
Nämnden tog beslut efter en votering, som gav röstsiffrorna 7–6. Av nämndens 13 ledamöter är fyra socialdemokrater och två centerpartister. De röstade mot förslaget.
Förslaget gör inte bara om nämndorganisationen. Det är också nya alliansens enda möjlighet att besätta vice ordförandeposterna med sina egna. Posterna innehas nu av socialdemokrater.
Att byta ut en ordförande i en nämnd är, som Smålandsposten skrivit om tidigare, inte möjligt under en mandatperiod, om inte politikern flyttat från kommunen, själv begär att entledigas eller dömts till fängelse i minst två år.
Två moderater, en folkpartist, en kristdemokrat och tre A-a-politiker röstade för förslaget. De ingår i nya alliansen liksom Vänsterpartiet, som saknar ordinarie ledamot i nämnden.
S och C lämnade inga reservationer men däremot skriftliga yrkanden.
S betonar i sitt yrkande att den politiska organisation som finns sedan 2008 har ”satt sig bra” både inom nämnder och i förvaltningar.
-Att därför nu göra så stora förändringar av den politiska organisationen som det föreslås av kommunstyrelsen utan att vare sig någon utvärdering av nuvarande organisation eller någon konsekvensanalys om hur den nya organisationen påverkar verksamheterna är mycket tveksamt, menar S.
S framhåller att det är kort tid kvar av mandatperioden och ställer frågor om vad som kommer att ske med samorganisation och verksamhet som byggts upp vad gäller försörjningsstöd, utbildning med mera, när nämndens uppdrag splittras på andra nämnder och utskott.
Centerpartiet är lika frågande på vad som kommer att ske med upparbetade verksamheter. Partiet anser att den politiska organisation som är utgångsläge i ett kommunalval, bör fortsätta hela mandatperioden ut. Annars blir både valda politiker och deras väljare lurade.
Det finns många frågetecken och de små partiernas insyn och påverkan förhindras, menar C.
Partiet vill, liksom S, att den politiska organisationen inte förändras och att det görs en utvärdering och en konsekvensanalys.