”Etiska regler för politiker behövs”

Nu har Birgit Andersson (MP) tagit fram etiska regler som de förtroendevalda politikerna ska förhålla sig till.
– Jag tycker att det behövs. Debatten i kommunfullmäktige är inte så trevlig alltid, säger hon.
Alvesta • Publicerad 3 juni 2014

Birgit Andersson fick i uppdrag av gruppledarna i partierna att ta fram etiska regler för politikerna i Alvesta.

Nu lägger hon ärendet om etiska regler som en motion till kommunfullmäktige.

– Etiska regler för politiker finns redan i många kommuner och jag har sneglat lite på dem. Det som sticker ut med våra regler att varje politiker ska skriva under att man läst igenom reglerna och att man kommer att följa dem. Det ska inte bli en hyllvärmare, utan det här är ett avtal, säger Birgit Andersson.

I motionen skriver hon bland annat att det är ”viktigt att vi politiker i Alvesta upprätthåller respekten för varandra, att vi föregår med gott exempel och att vi vårdar varumärket Alvesta. Härskarattityd/översitteri och personangrepp är inte trevligt och riskerar att öka politikerföraktet.”

”Den debatt, som politikerna i Alvesta bedriver i massmedia, ger inget gott renommé åt kommunen och medborgarna har tröttnat på debatten.”

I reglerna står att förtroendevalda förväntas följa fattade beslut, tala sanning, respektera överenskommelser, uppträda på ett förtroendefullt sätt, pröva alla ärenden sakligt och objektivt. Bilden av den kommunala organisationen skapas genom politikernas uppträdande, språkbruk och debatt, förhållningssätt och attityd.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.