Fågelproblem ska lösas med skyddsjakt

Skottsalvor fyllde under onsdagsförmiddagen Alvesta centrum. Lokala jägare höll på allmänhetens begäran skyddsjakt för att få bukt med duvproblematiken i byn.
Alvesta • Publicerad 8 augusti 2013
Lars-Gunnar Gustavsson på väg till Stig Pettersson med en del av fångsten.
Lars-Gunnar Gustavsson på väg till Stig Pettersson med en del av fångsten.Foto: Jonas Ekman
Duvjakt i Alvesta.
Duvjakt i Alvesta.Foto: 
Lars-Gunnar Gustavsson på duvpass.
Lars-Gunnar Gustavsson på duvpass.Foto: 

Faran kunde snabbt avfärdas, i alla fall bland de obevingade.

– Folk reagerar när de hör smällar och kommer ut nyfikna. När vi berättar att vi gör det för att få ner det rejäla antalet duvor framför de flesta sina komplimanger för att vi gör något åt problemet, säger Lennart Ragnarsson, samordnare för skyddsjakten som han själv deltagit i sedan 1975.

På uppdrag av Alvesta kommun genomförs skyddsjakt i alla kommunens tätorter. Uppdraget på onsdagen var skyddsjakt på duvor eftersom många har klagat på duvor och duvspillning.

Fåglarna skjuts flygande i luften eller sittande på tak och skorstenar. Precis som vid älgjakt hittar jägarna strategiska platser att hålla vakt vid.

– Många duvor söker sig till Bryggaren, så mitt pass har sikt över vägen dit. Man kan se hur skyddsjakt faktiskt gör nytta, när allmänheten tidigare hört av sig om problem med rådjur och kaninplågor har vi åkt dit för att hålla koll på bestånden. Problemen har försvunnit, medan vi fortfarande vill ha kvar alla arter, förklarar Lennart Ragnarsson.

Jägarna poängterar, som vid all vapenhantering, vikten av att det utförs av personer med erfarenhet.

– Så vi inte utgör någon fara. Skottvinkeln måste vara minst 60 grader upp i luften och inte under några omständigheter peka neråt eller framåt. Dels för att inte träffa något bakom målet, men även för haglet som regnar ner, säger jägaren Stig Pettersson.

– Det är väl någon procent av blyet som träffar själva duvan. Har man då rätt vinkel så är resterande hagel som grus som regnar ner, förklarar Lars-Gunnar Gustavsson.

Jonas Ekman
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.