Annons

Fängelse för kvinna med 3,23 promille

Den höggradigt berusade bilisten vinglade fram på Storgatan i Alvesta och körde på såväl bilar som stolpar. Kvinnan hade 3,23 promille och har nu dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.
Alvesta • Publicerad 10 februari 2012

Promillehalten är en av de högsta som uppmätts på en kvinna i Kronobergs län under de senaste åren. Gränsen för grovt rattfylleri går redan vid en promille och 3,23 promille är efter säkerhetsavdrag. Blodprovet visade på 3,49.

Växjö tingsrätt skriver i domen att straffet måste bli fängelse, med hänsyn till den höga promillehalten och att bilkörningen ägde rum i centrala Alvesta. Dessutom blev andra fordon påkörda.

Annons

Under rättegången berättade kvinnan att hon inte ens minns att hon körde bil.

– Jag har förträngt händelsen.

Fyllekörningen inträffade i juni 2010. Polisen larmades om den berusade kvinnan som greps efter en halvtimme i sin bostad. Då skyllde hon den höga promillehalten på eftersupning. Ett expertutlåtande från Rättsmedicinalverket fastslår att det inte kan vara sant.

Polisen omhändertog körkortet på plats. Därför blev utredaren förvånad när kvinnan vid förhöret någon månad senare legitimerade sig med körkort.

Det visade sig att kvinnan fått tillbaka körkortet av Transportstyrelsen eftersom det ansågs tveksamt om körkortet verkligen ska återkallas. När domen har vunnit laga kraft tas det slutliga beslutet.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons