Fastighetsägaren räddad av sin hund

Taxen Boman blev hjälte när han räddade sin husse, Lars Ekman, som låg och sov när branden startade. Men hunden höll på att stryka med själv.
Alvesta • Publicerad 23 juni 2014

Lars Ekman äger fastigheten som eldhärjades och han bor själv i huset, rakt ovanför restaurangen. Vid strax efter klockan 02 vaknade han av den kraftiga smällen.

– Jag vakande av explosionen, men var så yrvaken att jag inte riktigt förstod vad som hände, utan jag somnade om. Tio minuter senare väckte hunden mig och då hörde jag hur det sprakade vid fönstret, precis som när det brinner i en brasa. När jag kom upp var hela lägenheten rökfylld, säger Lars Ekman.

Lars Ekman lyckades ta sig ut, men han fick inte med sig hunden.

– Jag hostade något så fruktansvärt och det var nära att jag inte kom ut. I dörren vände jag mig om och skrek efter min tax, Boman. Men han kom aldrig. På grund av röken kunde jag inte vara kvar och när jag kom ut till brandmännen, berättade jag att hunden ligger där uppe och att han förmodligen kommer att dö. Vi får ta det senare fick jag till svar, säger Lars Ekman.

De drabbade samlades på äldreboendet Bryggaren och efter en timme kom brandmännen med Boman i famnen.

– När de kom med Boman släppte det från hjärtat och tårarna sprutade. Jag trodde han hade dött av röken, men han överlevde. Boman och jag är så goda vänner, säger Lars Ekman.

Efter omständigheterna mår både Lars Ekman och Boman bra. När Smålandsposten pratar med Lars Ekman, berättar han att Boman ligger vid hans fötter och viftar med svansen.

Det var nära att jag inte kom ut. I dörren vände jag mig om och skrek efter min tax, Boman. Men han kom aldrig.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.