För lång yrkesutbildning fick avslag

Utbildningen är för lång. Det fällde Allbo Lärcenter i kampen om att bedriva tandsköterskeutbildningen i höst.
Alvesta • Publicerad 14 maj 2010

Som Smålandsposten tidigare skrivit startar varken utbildningen för blivande tandsköterskor eller elevassistenter på Allbo Lärcenter till hösten.

Elevassistent tas bort som yrkeshögskoleutbildning, och förläggs till gymnasienivå. Men att tandsköterskeutbildningen fick avslag kom som en överraskning:

– Deras tandsköterskeutbildning är längre än den nationella kursplanen, och därmed inte anpassad efter behovet på arbetsmarknaden. Det var huvudskälet till avslaget, förklarar Marie Morin, utbildningshandläggare på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Johan Eneroth, utbildningsstrateg på Allbo Lärcenter:

– Det känns som om vi inte får tydliga besked från Yh-myndigheten. Kursplanen kom efter att ansökningarna skickats in. Om vi hade vetat dess innehåll hade vi givetvis följd den.

– Från andra håll, som näringslivet, har vi bara blivit positivt bemötta. Till exempel Tandsköterskeförbundet vill ha en längre utbildning, gärna tvåårig. Det hade varit ärligare att säga att pengarna inte räckte till för att bevilja vår ansökan.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.