Annons

Förberedelser för resecentrum igång

Nu har arbetet med att bygga resecentrum i Alvesta kommit i gång. Kontaktledningen på stationsområdet byggs om och justeras efter resecentrums behov.
Alvesta • Publicerad 1 mars 2011

Arbetet pågår nattetid, beräknas vara avslutat den 10 juni och påverkar inte verksamheten på stationen enligt Martina Rydberg, projektledare för Alvesta resecentrum på Trafikverket.

Anbudstiden på bygget av gångbron går ut den 31 mars. I projektet ingår en delvis inglasad gångbro över Alvesta bangård med fyra trapphus, varav två ner till plattformarna, fyra hissar, fyra rull- trappor och trappor.

Annons

Eventuellt kan gångbron förses med en förbindelsegång till våning ett, markplanet, på stationshuset. Men Jernhusen, som äger stationshuset, har inte gett klartecken till detta. I dag, 1 mars, löper tiden ut för Jernhusen att medge anslutningen. Om inte Jernhusen ger klartecken kommer kostnaderna för anslutningen till stationshuset att gå utanför projektkostnaderna på 82,4 miljoner kronor.

Anslutningen ingår i upphandlingen.

-Vi har utformat upphandlingen så att bägge alternativen går att utföra. Det känns som det är viktigt att anslutningen är med från början, säger Martina Rydberg.

När anbuden har kommit in ska en utvärderings göras. Den processen kommer att vara klar någon gång mellan slutet av april och mitten av maj. Byggstarten planeras ske den 2 januari 2012.

-Då sätts spaden i backen. Vi kommer att gå ut till resenärerna med information långt innan dess och även under hela byggtiden. Det arbetet kommer att märkas. Det blir specifika trafikupplägg men X2000 kommer att stanna i Alvesta under byggtiden, säger Martina Rydberg.

Byggtiden för hela projektet beräknas bli cirka tio månader men kan ändras och i så fall bli något kortare, säger Martina Rydberg.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons