Annons

Företagsledare fick två årslöner samma år

Ett företag i kommunen taxeras upp och får skatte­böter.
Alvesta • Publicerad 3 december 2013

Företaget har två inriktningar. Skatteverket har anmärkningar på båda verksamheternas bok­föring och deklarationer.

Bland annat har företaget bokfört inköp av en lastbil för 170 000 kronor.

Annons

Skatteverket godkänner inte värderingen utan bestämmer marknadsvärdet för lastbilen till 100?000 kronor. Värderingsintyget är inte utfärdat av en person som förordnats som besiktningsman av Sveriges handelskamrar.

Eftersom pengarna betalts in på företags­ledarens konto ses den som dennes lön. Skatteverket menar att oriktig uppgift har lämnats genom att inte deklarera arbetsgivar­avgifter med drygt 20?000 kronor för utbetalningen till företagsledaren när det gäller överpriset på lastbilen.

Företaget påförs ett skattetillägg med 20 procent av arbetsgivaravgiften.

En avskrivning på överpriset på lastbilen medges inte.

Skatteverket har granskat hur företaget betalat ut löner. Företaget har betalat ut två årslöner till företagsledaren och tagit upp dem som lönekostnad under ett och samma år. Avdrag för lönekostnaden medges inte och företagets inkomst höjs med 425?000 kronor.

Vidare har företaget dragit av moms för inköp av en fyrhjuling, som är registrerad som motor­cykel, som man inte får dra av momsen för. Ytterligare ett bilinköp som inte får godkänt av skattemyndigheten är en tyskköpt bil, som företagsledaren sålt till företaget för 400?000 kronor. Värdet är 345?000 kronor enligt verket. Mellanskillnaden räknas som företagsledaren lön.

Följden av företagets inkomsthöjning på 425?000 kronor blir tio procent i skattetillägg. För moms som felaktigt dragits av blir skattetillägget drygt 10?000 kronor.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons