Annons

Första dödsfallet i Kronoberg

En omsorgstagare i 90-årdåldern inom Alvesta kommun har avlidit av coronaviruset. Det bekräftar kommunen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Alvesta • Publicerad 6 april 2020

Smålandsposten har tidigare rapporterat om att coronaviruset tagit sig in på ett äldreboende i Alvesta kommun. Nu berättar kommunen att en person har avlidit och att dödsfallet kopplas till covid-19.

– Det är en allvarlig smitta för personer i den här målgruppen och vi har varit medvetna om att det bara var en tidsfråga innan vi skulle få vårt första dödsfall, men det känns naturligtvis tungt, säger omsorgsförvaltningens chef Annelie Loberg.

Annons

Sker det några förändringar i hur ni arbetar på boendet nu?

– Nej, det är inget nytt utan vi jobbar på som vi gjort sedan vi fått konstaterade fall inom äldreomsorgen.

– Vi har ett nära samarbete med regionen och följer de hygienrutiner som finns.

På grund av den medicinska sekretessen berättar varken Alvesta kommun när personen avled eller vid vilket särskilt boende som dödsfallet inträffat.

Inte heller anhöriga till personer på det aktuella boendet kommer att informeras om att smittan varit på äldreboendet.

– Även där är det sekretessen som gäller.

Arnold Lennartsson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta kommun säger att det är en person i 90-årsåldern med underliggande sjukdomar som avled på det särskilda boendet i slutet på förra veckan.

Den avlidne vårdades aldrig på sjukhus, Arnold Lennartsson berättar att man i sådana här lägen erbjuder personen sjukhusvård men att den avlidne eller dess anhöriga i det här fallet valde att vårdas kvar på boendet.

– Om personen inte kan svara på det själv så frågar vi anhöriga vad de tror att personen skulle ha velat. Jag vet inte hur det gick till i det här fallet men personen vårdades kvar på boendet, säger Arnold Lennartsson.

Han berättar också att flera personer inom äldreomsorgen bekräftats smittade med coronaviruset, hur många det är vill han inte svara på.

Annons

Är det på mer än ett särskilt boende smittan finns?

– Vi svarar bara att vi har flera fall inom äldreomsorgen.

– Vi kämpar på hela tiden och vi har ett bra samarbete med smittskyddsenheten.

Personen avled inom Alvesta kommuns verksamhet, Region Kronoberg har därför inte varit så involverade.

– Vi känner med de anhöriga. Det är för våra äldre och för personer i riskgrupper som det nya coronaviruset kan få de allvarligaste konsekvenserna. Att även vi i länet skulle få dödsfall är mycket beklagligt, men också tyvärr väntat, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Filip BolmgrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons