Annons

Framflyttad utställning äntligen i gång på stationen

Utställningen om Alvestas utveckling var planerad i samband med invigningen av resecentrum som skulle ha skett i början av september. – Vi fick skjuta fram den lite, men den kommer ändå att finnas kvar över invigningen i början av november, säger Anders S Olsson, utställningsansvarig i utställningshallen på Alvesta järnvägsstation.
Alvesta • Publicerad 1 oktober 2012
Hur många brunnslock som gjutits i Alvesta har Anders S Olsson inte en aning om. Foto: Marie Magnusson
Hur många brunnslock som gjutits i Alvesta har Anders S Olsson inte en aning om. Foto: Marie MagnussonFoto: 
Den här skinnsoffan kommer från förstaklassrestaurangen på Alvesta järnvägsstation.
Den här skinnsoffan kommer från förstaklassrestaurangen på Alvesta järnvägsstation.Foto: 

”Alfvestad-Alvesta” är en utställning om utvecklingen av orten. Hur ett samhälle växer fram efter att stambanan dragits genom byn, först som municipalsamhälle 1898, därefter köping från 1945, för att sedan bli en modern centralort.

Men det är också en resa i industrialismens spår. KLS och gjuteriet finns representerade, men även Klosters röstskola där bland andra Jarl Kulle och Ingrid Bergman fanns inskrivna. Den 2 september 1863 invigdes järn- vägen i Alvesta. Konstnären Bengt Nordenberg gjorde flera teckningar som visas på utställningen. Det var skisser för Växjöbladet.

Annons

– Frågan är varför stambanan drogs förbi Alvesta och inte Växjö? Det kan ha varit så att det bodde flera ”höga gubbar” här, riksdagsmän som hade en del att säga till om, säger Anders S Olsson.

Den 27 februari 1896 var det storbrand i Alvesta, många familjer fick se sina bostäder gå upp i rök. 1901 gjordes en något vidlyftig stadsplan. Ritningen, som finns med på utställningen, visar planer på en stor katedralliknade kyrka, stora esplanader med torg. Runt hela Alvesta går en gata som kallas Sveavägen.

Av dessa planer blev det intet, sex år senare gjordes en ny plan, dock inte lika vidlyftig. På utställningen kan man även ta del av Vilhelm Mobergs år i Alvesta 1922–1927, Alvestakonst-nären Erik Oskarssons naivistiska målningar av be- byggelsen i Alvesta, som kanske en och annan invånare kan känna igen.

Fotnot: Municipalsamhället var till 1971 en administrativ enhet för vissa tätbebyggda områden. Den 1 januari 1945 upplöstes municipalsamhället Alvesta och den kyrkliga församlingen namnändrades till Alvesta församling.

föremål

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons