Gamla brukarmetoder visades upp

De kraftfulla ardennerhästarna Juhlin och Juster tog täten när jordbrukets gamla metoder lyfts fram till allmänt beskådande . Vid tömmarna styr Thomas Kraft såväl hästar som arrangemang.
Alvesta • Publicerad 3 maj 2010
Anton Kraft får hjälp av bland andra Alf Olsson till höger med att få den gamla såmaskinen körduglig.
Anton Kraft får hjälp av bland andra Alf Olsson till höger med att få den gamla såmaskinen körduglig.Foto: 
hästkrafter Juhlin och Juster styrs med van hand av Thomas Kraft.
hästkrafter Juhlin och Juster styrs med van hand av Thomas Kraft.Foto: 

Det är Ardennerklubben Sydosts och Huseby bruks som på första maj inledde den nya satsningen där ambitionen är att det ska bli en återkommande tradition. Det handlar om att idka åkerbruk som det såg ut på mitten av 1900-talet. Arrangörerna ska plöja, så, sätta potatis med mera på den en hektar stora åkern intill Huseby bruk. Under året ska det finnas lin, spannmål, vall, potatis och öppen jord där.

– Det finns två ändamål med detta. Dels kulturellt och dels att påvisa att det finns en dragkraft i hästen, säger Thomas Kraft.

Tanken är också att den som önskar under helgerna fram till den 9 oktober ska kunna delta i valda delar av jordbruket.

Alf Olsson, pensionerad lärare på Ingelstads lantbruksskola, minns tiderna mycket väl. Den tidens arbete var hårt, men hade också sin tjusning. Han reflekterar över dagens automatiserade jordbruk och håller upp sina stadiga händer:

– De här har ingen nytta av längre. Så det är jätte- roligt att få visa hur det var förr, säger han.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.