Gamla fabriker ska få minnesmärken

KLS, det nedlagda slakteriet i Alvesta, har fullständigt jämnats med marken. Något borde påminna nutida människor om slakteriet, som med charkfabriken sysselsatte flera hundra människor. Det skriver en kommuninvånare i ett medborgarförslag.
Alvesta • Publicerad 24 augusti 2012

– KLS hade, som alla vet, en otrolig viktig och betydelsefull roll i hela regionen! Bullens varmkorv blev nog den största rikskända produkten, står det i medborgarförslaget.

Kommuninvånaren tar även upp gjuteriet. Den byggnaden är inte jämnad med marken, lokalerna har tagits över av andra näringsidkare.

Förslagsställaren föreslår, att monument, som påminner om de nedlagda näringsverksamheterna, sätts upp i rondellerna, som ligger i anslutning till dem.

Gjuteriet tillverkade bland annat brunnslock.

– Vem har inte läst Alvesta på brunnslocken under sina besök runt om i landet. Det kan återkoppla och ge Alvesta den bredd av industrier som varit etablerade i kommunen. Ett utmärkt sätt att skapa historiska landmärken på. Det är ju våra rötter som skapar tillväxt, skriver förslagsställaren.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.