Annons

Hög tid att planera för utbyggt äldreboende

Det behövs ett äldreboende till i Alvesta, ett i storleksklass med Högåsen. Och det är hög tid att börja planera nu.
Alvesta • Publicerad 13 februari 2012
Socialdemokraterna Robert Olesen och Anne-Christine Niklasson vill bygga ett nytt Högåsen.Foto: Margitta Lennartsson
Socialdemokraterna Robert Olesen och Anne-Christine Niklasson vill bygga ett nytt Högåsen.Foto: Margitta LennartssonFoto: 

Situationen med de alltför få äldreomsorgsplatserna har dykt upp flera gånger den senaste tiden. Bland annat vid barn- och äldreminister Maria Larssons besök på Högåsen. Då gjorde minoritetsstyret ett uttalande att lyfta frågan

Nu lyfter oppositionsråd Robert Olesen (S) och Alvestas S-förening frågan. Det är dags att börja planera nu om det ska vara klart till 2020–21, säger Robert Olesen.

Annons

– När man ska bygga behöver man mark. Har vi den inte måste vi få den. Det måste beslutas, det tar sin tid, det måste projekteras. Någon kan överklaga. Man måste börja planera nu, säger han.

I S-föreningen har man drivit en studiecirkel om äldreomsorgen och arbetar med att skriva ett program för framtidens allt fler äldre.

– Vi föreslår en akut utbyggnad med paviljonger.Sedan kan man utreda det reella behovet. Det är enkelt; vi gjorde en utredning förra mandatperioden, den är bara att uppdatera, säger Anne-Christine Niklasson, ordförande i S-föreningen.

– Det viktigaste är det mänskliga. Vi hade inte behövt vara i detta läge om man byggt de 20 platserna extra, som vi föreslog när Högåsen byggdes. Men det var borgerlig majoritet då, Moderaterna röstade mot, säger Robert Olesen.

Hur kommenterar du minoritetsstyrets uttalande om platsbristen?

– Det är på tiden. Vi ska vara glada för att det kommer en minister så att minoritetsstyret vaknar upp i denna fråga, säger Robert Olesen.

Nämnden för omsorg och hälsa ska ta upp nämnda utredning (boendeutredning 2009) på sammanträdet i morgon, som informationsfråga). Margitta Lennartsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons