Annons

Hundhållare JO-anmäler handläggare och veterinär

Hundhållaren som fick avslag på ansökan om att få bedriva tillståndsmässig uppfödning har överklagat beslutet och dessutom polisanmält handläggaren på länsstyrelsen och länsstyrelsens veterinär.
Alvesta • Publicerad 7 februari 2012

Länsstyrelsen överväger å sin sida att besluta om ett föreläggande för verksamheten.

–Vi överväger att göra ett föreläggande och ställa krav på den hundhållning som blir kvar, säger handläggaren Anna Kanstrup.

Annons

Länsstyrelsen har gjort många tillsynsbesök hos hundhållaren, som i nuläget inte har tillstånd att bedriva verksamhet. Hundhållningen har också anmälts ett antal gånger.

Brister som uppdagades var brister i journalföreningen, felaktiga chipnummer, bristande kontroll över löpande tikar, dåliga hygieniska förutsättningar med mera.

Vid ett tillsynstillfälle fanns 35 hundar hos hundhållaren, varav 17 var vuxna över 12 månader.

I överklagandet som upptar 15 avsnitt hänvisar hundhållaren till att hunduppfödningen bedrivits professionellt i 16 år. I stort sätt all kritik tillbaka-visas.

Den felaktiga chipmärkningen förklaras med att veterinären blandat ihop chipnummer. Länsstyrelsen kritik bemöts med att två oberoende veterinärer bedömer att hundarna är friska och välmående. Kritiserad journalföring kontras med att journalerna var godkända medan Alvesta kommun hade tillsynen.

Enligt vad hundhållaren säger till Smålandsposten finns i dag färre än tio stycken tolvmånader gamla hundar i verksamheten. Målet är att få tillstånd för 20 hundar och tio kullar.

– Vi vill ha tillstånd för fler hundar för vi vill kunna ha hunddagis för våra vänner, säger hundhållaren.

Nu ska förvaltningsrätten avgöra ärendet.

Fotnot: En artikel om avslaget publicerades den 19 januari.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons