Annons

Husägare överklagar till miljödomstolen

Länsstyrelsen anser att flera upplag av grus och sten på en fastighet i kommunen förstör landskapsbilden. Därför har fastighetsägaren förelagts med vite på 10 000 kronor, men beslutet har överklagats till Miljödomstolen.
Alvesta • Publicerad 3 augusti 2010

Under 2007 anlades en damm på fastigheten. Efter klagomål besökte Länsstyrelsen dammen våren 2009, och kunde konstatera att efterbehandling inte utförts och att jord- och vegetationsmaterial samt grusmaterial fortfarande fanns i upplag på platsen.

Enligt överenskommelse skulle jord- och vegetationsmaterialet bredas ut över dammens slätter senast i augusti och i november skulle grushögen ha forslats bort helt.

Annons

Vid besök i maj och juli 2010 fanns upplagen av grus- och stenmaterial fortfarande kvar. Därför beslutade Länsstyrelsen för två veckor sedan att förelägga fastighetsägaren med vite av 10 000 kronor och att han skulle omhänderta grus och stenblock senast 30 dagar efter att beslutet vunnit laga kraft.

Upplagen anses förstöra landskapsbilden och vite anses motiverat då tidigare överenskommelser inte utförts.

Fastighetsägaren har nu överklagat beslutet till Miljödomstolen vid Växjö tingsrätt. I överklagan framhävs att han inte vid något tillfälle har erbjudits att delta vid länsstyrelsens besök.

"Åtgärder och tidsplan är dikterade av tjänstemännen", skriver fastighetsägaren.

Han ifrågasätter starkt länsstyrelsens hantering av ärendet, bland annat hur man kan besluta om vitesföreläggande i semestertider. Han delar inte åsikten att grushögen är ett stort problem.

"Utsikten som den stör har jag själv skapat genom borttagning av träd och sly i strandlinjen".

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons