Hushåll på landet ska in i VA-systemet

Nu planerar Alvesta kommun för framtidens vatten och avlopp. Fler av hushållen på landsbygden måste in i det kommunala VA-systemet.
– Det handlar om att planera och bygga ut på ett vettigt sätt så att vi förhindrar skenande va-taxor, säger Ulf Carlsson, enhetschef på förvaltningen för samhällsplanering.
Alvesta • Publicerad 8 september 2012
Ulf Carlsson, enhetschef på förvaltningen för samhällsplanering.
Ulf Carlsson, enhetschef på förvaltningen för samhällsplanering.Foto: Marie Magnusson

Han är en av de cirka halvdussin kommunala tjänstemän som just nu arbetar med en översikt av kommunens vatten- och avloppsanläggningar. Kartläggningen ska så småningom mynna ut i en regelrätt VA-plan.

I kartläggningen ingår alla kommunala ledningar, vatten- och avloppsverk samt - samt privata avlopp på landsbygden. Inte minst på grund av ökade miljökrav måste fler landsbygdshushåll ansluta sig till kommunalt VA i framtiden.

– Vi styrs av den lagstiftning som finns, kraven har skärpts på kommunerna och deras verksamhetsområde, säger Ulf Carlsson.

– Det är det som gör att det idag finns ett större behov av en kommunal VA-plan jämfört med för bara tio år sedan. Men det går inte om att anlägga kommunalt VA i byarna hur som helst, menar Ulf Carlsson.

– Men i närheten av tätorterna kan det finnas lämpliga områden.

Eller, menar han, kan det handla om fler samfälligheter för enskilda avloppsanläggningar allt för att undvika att varje hushåll har sin egen avloppsrening vilket belastar miljön onödigt mycket.

Men i vilket fall som helst är kommunal rening av avloppsvattnet alltid bättre än enskild, anser han. Ulf Carlsson säger att inte bara miljön utan givetvis också kostnaderna är viktiga i sammanhanget. Om kommunen ska utöka sitt verksamhetsområde, det vill säga bygga ut det kommunala va-nätet, springer miljonerna snabbt iväg vilket kan innebära taxehöjningar.

– Man måste bestämma vad som är samhällsekonomsikt bäst och var gränsen ska dras.

Men att sköta underhållet av dagens kommunala VA-anläggningar är också mycket viktigt.

– Det måste vi annars är det kapitalförstöring.

Också detta kostar och skulle kunna medföra kraftiga höjningar av va-taxan.

– Men det går att förhindra skenande vattentaxor om man planerar och bygger ut på ett vettigt sätt, säger Ulf Carlsson

Idag har Alvesta en va-taxa som ligger ungefär på medel i riket. Frågan är hur mycket politikerna är beredda alternativt blir tvingade att höja taxan. Den VA-översikt som nu görs och ska vara klar i år betalas till hälften av statliga medel, så kallade Lova-bidrag, och till hälften av Alvesta kommun. Totalt 570 000 kronor.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.