”Hyresgäster kommer inte att belastas”

Nu reagerar Hyresgästföreningen på beslutet om att kommunens dotterbolag ska finansiera driftkostnaden för sim- och sporthallen. Men det finns ingen anledning till oro, enligt Hagart Valtersson, ordförande i Allbohus.
Alvesta • Publicerad 5 mars 2010
Hagart Valtersson, ordförande i Allbohus.
Hagart Valtersson, ordförande i Allbohus.Foto: 

I juli förra året fattade kommunfullmäktige beslut om att kommunkoncernen ska finansiera underskott av driftskostnaden för sim- och sporthallen i Alvesta.

Underskottet beräknas uppgå till 5,5 miljoner. Dessutom beslutades att koncernen ska stå för ytterligare en miljon kronor för underskott i föreningsverksamheten.

I ett brev till Alvesta kommun skriver Jan-Erik Rydberg, ordförande i Hyresgästföreningen, att Allbohus, som är ett av dotterbolagen, omfattas av gällande lagstiftning. Den begränsar rätten till utdelning ställt mot det av ägaren, Alvesta kommun, tillskjutna kontanta aktiekapitalet.

Utdelningen får, enligt Rydberg, högst motsvara den statslåneränta som gällde vid föregående räkenskapsårs utgång med­­ ett tillägg på en procent. All överföring av medel till ägaren omfattas av utdelningsbegränsningen. Redan innan beslutet överlämnade Allbohus en utdelning som når utdelningstaket.

Nu vill Hyresgästföreningen att kommunfullmäktige omvärderar sitt beslut och fattar ett nytt där Allbohus inte omfattas av ytterligare värdeöverföring till ägaren.

Hagart Valtersson tycker inte att man ska vara orolig.

– Eftersom Allbohus är ett allmännyttigt bostadsbolag finns det särskilda begränsningar för utdelning. Det gäller inte de andra bolagen i koncernen. Vi kommer inte bryta mot någon lag och hyresgästerna kommer inte att belastas. Det blir ett nytt beslut men det tar tid, säger han.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.