Inbrottstjuvar döms till fängelse

Sex månaders fängelse blev straffet för de båda männen som utförde inbrottet på Aspvägen i Grimslöv. Tjuvarna döms för grov stöld.
Alvesta • Publicerad 21 december 2012

Villainbrottet inträffade under kvällen den 30 oktober. Polisens spanare följde efter bilen som de två männen åkte i. Bilen stoppades strax efter att polisen upptäckt inbrottet och en av tjuvarna hade stöldgods i kläderna.

Männen har lämnat olika förklaringar till hur stöldgodset som hittades både i kläderna och i bilen hamnat där. 34-åringen påstod att några ytligt bekanta män lagt grejerna i bilen.

Vid inbrottet stals en dator, smycken och kontanter. Båda männen, 24 respektive 34 år gamla, bor i Alvesta och har under såväl utredningen som rättegången förnekat brott.

I domen konstaterar tingsrätten att männens berättelser och förklaringar saknar all trovärdighet och är att bedöma som efterhandskonstruktioner.

24-åringen döms även för häleri av bland annat en dator som stals vid ett villainbrott i Älmhult i början av oktober. Han fälls även för bidragsbrott.

Tingsrätten anser att brottsligheten har ett så högt straffvärde att det inte räcker att döma männen till villkorlig dom och samhällstjänst. Straffet bestäms därför till ett halvårs fängelse, vilket är minimistraffet för grov stöld.

Den fällande tingsrättsdomen är enhällig.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.