Malmkvist Produktion i Alvesta försatt i konkurs – 20 anställda berörs

Malmkvist Produktion i Alvesta AB har på egen begäran försatts i konkurs. Omkring 20 anställda berörs av konkursen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Alvesta • Publicerad 10 februari 2023 • Uppdaterad 11 februari 2023

– Målsättningen är att kunna driva verksamheten vidare i hopp om att finna en köpare. Grundförutsättningen för det är en ekonomisk kalkyl som går ihop, säger konkursförvaltare Erik M Gabrielsson vid Maze Advokater i Växjö.

Han inledde arbetet kort efter att Växjö tingsrätt försatt Malmkvist Produktion i Alvesta i konkurs under fredagseftermiddagen. Både bolaget och huvudkreditgivaren Danske Bank föreslog att Växjöadvokaten skulle ta hand om konkursen.

Bolaget har enligt hemsidan som underleverantör utfört legoarbeten inom skärande bearbetning, svarvning, fräsning, plåtbearbetning, svetsning och montage. Dessutom har bolaget satsat på ånggeneratorer för olika kunders specifika ändamål.

”Med hjälp av ångspett kommer du åt att ta bort oönskad is i stort sett överallt”, framhålls på hemsidan.

Malmkvist Produktion har bedrivit verksamheten från en förhyrd lokal på Ågatan i Alvesta. Aktiebolaget ägs via ett holdingbolag av en privatperson och ett 20-tal anställda berörs av konkursen.

”Eftersom mycket är i bra skick kan det finnas utrymme för att hitta en rekonstruktionslösning, men ytterst är det ju upp till kunderna.”
Erik M Gabrielsson

Under helgen kommer konkursförvaltaren att gå igenom förutsättningarna för en vidaredrift.

– På måndag ska kunderna kontaktas för att höra vad de vill köpa framöver. Naturligtvis hålls personalinformation och arbetet med lönegarantier genomförs, säger advokat Erik M Gabrielsson.

– När kalkylerna är klara är det upp till kunderna, sannolikt vill de ha kvar den här verksamheten. Jag kommer att annullera alla order som finns och be kunderna lägga nya fasta order.

Konkursförvaltaren säger att den aktuella konkursen är speciell, inte minst eftersom det finns en ovanligt fin maskinpark. Vid konkursutbrottet var det enligt konkursförvaltaren dessutom ett överskott på skattekontot även om en hel del skatteskulder förfaller redan under lördagen och då skapar ett minus på cirka 100 000 kronor.

Malmkvist Produktion i Alvesta AB försattes under fredagseftermiddagen i konkurs på egen begäran. Omkring 20 anställda berörs av konkursen.
Malmkvist Produktion i Alvesta AB försattes under fredagseftermiddagen i konkurs på egen begäran. Omkring 20 anställda berörs av konkursen.Foto: Anna Karolina Persson

Vad är orsaken till att man väljer att försätta bolaget i konkurs?

– Jag har förstås inte hunnit undersöka allt ännu. Men jag tror att man ser att orderboken är i det närmaste tom efter sommaren, så man är ute i god tid. Eftersom mycket är i bra skick kan det finnas utrymme för att hitta en rekonstruktionslösning, men ytterst är det ju upp till kunderna. Vill inte kunderna köpa så kan jag inte driva verksamheten vidare, säger Erik M Gabrielsson, och tillägger:

– Jag måste också ha mer säkerhetsmarginal än vad företag i allmänhet har eftersom det inte går att förutspå elpriserna under de kommande månaderna.

Har du goda förhoppningar om att hitta en köpare?

– Jag vet att den nuvarande ägaren inte är intresserad av att köpa verksamheten för att fortsätta driften. Men jag tror ändå en sådan här verksamhet som har ett kassaflöde, i det här fallet till och med egna produkter, är mer lättsålt än mycket annat.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.