Ingen sommarskola

Årets sommarskola i Alvesta kommun ställs in.
– Mycket tråkigt. Vi har försökt ända in i det sista att hitta behöriga lärare, men inte lyckats, säger förvaltningschef Mats Martinsson.
Alvesta • Publicerad 9 juli 2010
Foto: 

Sommarskolan skulle ha pågått under två veckor i augusti.

I slutet av förra veckan fick eleverna reda på att det inte blir någon extra undervisning innan höstterminens start.

– Vi får inte tag i behöriga lärare, trots att vi har försökt på alla vis, säger Mats Martinsson, chef på förvaltningen barn och ungdom.

– Ändå var vi ute i god tid, redan i maj, och sökte personal. Vi behövde fyra behöriga lärare och hade bara kontakt med en som inte var fullt behörig.

Ett 20-tal elever, som alla ska börja i årskurs nio på någon av kommunens tre högstadieskolor, skulle ha deltagit i sommarskolan.

De kommer i stället att erbjudas stöd när väl skolan startar.

– Sommarskolan handlar om att förbereda eleverna inför studierna, göra åtgärdsprogram utifrån bakgrund och behov och en chans att prata om sina svårigheter. Bland annat bättre studieteknik och kompensatoriska hjälpmedel hjälper eleverna att komma i gång, säger Martinsson.

De cirka 100 000 kronorna som kommunen fått i statsbidrag kommer att lämnas tillbaka. Förhoppningen är dock att det blir sommarskola nästa år:

– Vi tror mycket på konceptet, och vi har redan nu många idéer och funderingar på hur vi kan lösa lärarsituationen. Vilka dem är vill eller kan jag inte gå in på i dags-läget.

Utvärderingen av 2009 års sommarskola gav positiva resultat enligt både lärare som elever. Av 27 elever svarade 21 att de tyckte att deras förutsättningar för att klara målen i årskurs nio ökat.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.