Inget tak för budgeten till Vislandaskolan

Kommunfullmäktige har beslutat att om- och utbyggnaden av Vislanda­skolan ska bli av. Men de vill inte sätta något tak för driftkostnaderna.
Alvesta • Publicerad 18 juni 2014
Om- och utbyggnaden av Vislandaskolan beräknas vara färdig hösten 2015.
Om- och utbyggnaden av Vislandaskolan beräknas vara färdig hösten 2015.Foto: Linnéa Petersson

Vislandaskolan ska både byggas om och byggas ut. Ombyggnaden kommer bland annat innebära fler personaltoaletter och större personalrum.

I utbyggnaden kommer det bland annat finnas två laboratorier kombinerat med undervisningssalar, en laboratoriesal och ett arbetsrum för lärarna.

Allbohus räknar med att om- och utbyggnaden kommer att kosta åtta miljoner kronor och ha en driftkostnad på 820000 kronor per år. Allbohus markerar att siffrorna är ytterst preliminära, eftersom att någon upphandling inte har gjorts än.

Hagart Valtersson (C) ifrågasätter om kommunfullmäktige kan ta beslut på så ytterst preliminära siffror från Allbohus.

– Vi borde tala om idag vad driftkostnaden maximalt få vara, därför att vår ekonomi inte räcker mer än så här mycket, säger han på kommunfullmäktigemötet.

Också Alvestaalternativet vill ha en tydligare siffra innan förslaget slås igenom.

– För mig ska fullmäktige vara medveten om vilken kostnad de tar på sig i den kommande budgeten, säger Lars-Olof Franzén (AA).

Centerpartiet och Alvestaalternativet föreslår ett tak på 900000 kronor i driftkostnad.

Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Alvestaalternativet röstade för förslaget, vilket ger en oenig styrande majoritet i Alvesta kommun kring frågan. Övriga partier röstade emot Alvestaalternativets och Centerpartiets förslag och vann omröstningen.

– Litar man på Allbohus att de kan sköta detta så är det väl inget problem. Sen är det andra problemet, och det vet alla som renoverat gamla hus, att man vet aldrig vad man stöter på. Så sätta en sådan ram är jag faktiskt emot, säger Bertil Olsson (S).

Robert Olesen (S) ser det inte som ett problem att de inte har alla siffror klara än.

– Det finns ingenting som hindrar att man kan stoppa pågående projekt när man gjort upphandlingen och fått fram siffror. Då får man ta ställning till det då, säger Robert Olesen (S).

Linnéa Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.