Kommunalråden tror att tiden är rätt för Pågatågen

De historiska besluten om kust- till kustjärnvägen och Pågatågen nordost har klubbats i kommunfullmäktige. Kommunalråden Sven Sunesson (c) och Robert Olesen (s) är optimistiska och ser fram emot invigningar.
Alvesta • Publicerad 25 mars 2010
Foto: 

Sunesson tror att resecentrum, som ingår i beslutet om kust- till kustjärnvägen, kan invigas år 2012 och pågatågsstationerna i december 2011.

- Det känns jättebra. Visst har det skrivits genomförandeavtal förut, som har fallit på att rege- ringen inte haft pengar. Men nu är vi optimistiska, säger Sunesson.

Det var lite debatt i fullmäktige innan besluten togs. Svante Kjellén (kd) tog upp kapacitetsförstärkningar av järnvägen Växjö–Alvesta, mötesspår och antalet spår på stationen i Alvesta.

- Minst fem tåglägen måste det vara, är det bara fyra är det katastrof enligt Banverket, sade Kjellén.

Lars-Olof Franzén (a-a) efterlyste samordning.

- Det finns ingen sammanhållen bild av hur det ska se ut. Pågatågen kan konkurrera ut X 2000-trafiken till viss del. När Pågatågen stannar kan inte snabbtågen köra förbi, det blir en mjölktågstrafik, sade Franzén, som yrkade att en samordning av alla delar skulle ske.

Men avtalen godkändes. Franzén reserverade sig mot beslutet om kapacitetsförstärkningar.

I april kommer infrastrukturpropositionen, som antingen innehåller pengar till satsningarna eller inte. Sven Sunesson och Robert Olesen är övertygade om att medel kommer att finnas för satsningarna.

- När regeringen kommer med beslutet är det bara att gå i?gång. Det tar tid ändå. Men vi har gjort allt vi kunnat, säger Sunesson.

Hur ställer du dig till att Lars-Olof Franzén vill ha en samordning?

- För det första är det Banverkets roll att samordna, inte Alvesta kommuns. För det andra är vi inte nöjda till 100 procent. Det är svårt att vara det när många parter är inblandade. Ska vi vänta tills vi är 100 procent nöjda kommer vi aldrig i?gång, säger Sven Sunesson.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.