Kommunen förbereder en ökad tillströmning

Alvesta kommun förbereder sig för en ökande anhörighetsinvandring. Men hur många personer det rör sig om och när de förväntas komma, är det ingen som vet.
Alvesta • Publicerad 18 augusti 2012

I veckan kallades gruppledarna för de politiska partierna till möte i Alvesta. Anledningen är den förmodade ökningen av anhörighetsinvandring i kommunen framöver.

– Mötet innebar huvudsakligen information om hur läget är nu och hur vi ska försöka förbereda oss för det som komma skall, säger Tomas Hedevik, tillförordnad förvaltningschef för Arbete och lärande.

Sedan en dom i Migrationsöverdomstolen har det blivit enklare att beviljas anhöriginvandring genom DNA-analys. Och därmed förväntas en ökad tillströmning av anhöriga till Alvesta kommun.

– Till största delen rör det sig om anhöriga som kommer hit från Somalia.

I dagsläget har Tomas Hedevik ingen siffra på hur många personer som kan tänkas komma hit, eller när. Än så länge finns endast en grovt räknad kalkyl att förhålla sig till.

– Vi har varit i kontakt och intervjuat dem som bor här i kommunen och som har anhöriga som eventuellt kan tänkas komma hit.

Hur arbetet fortskrider inom den närmaste framtiden är inte helt klart men en del bollar är redan satta i rullning.

– Det vi gör just nu är att se över möjligheterna vi har att erbjuda vettiga bostäder, skola och omsorg, säger Tomas Hedevik.

Helena Jan
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.