Konstgräsplan kan kosta 4,8 miljoner

4,8 miljoner kronor. Så mycket kan en konstgräsplan kosta att bygga på Virdavallen.
Alvesta • Publicerad 25 september 2012

Frågor om konstgräsplaner har varit uppe för diskussion i politiken. På senaste sammanträdet i kommunfullmäktige beslutades att det ska utredas om kommunen ska gå i borgen för idrottsföreningar som vill modernisera anläggningar, bland annat då med konstgräsplaner.

Kennert Erlandsson, enhetschef på samhällsplaneringsförvaltningen, har gjort en kalkyl på vad en konstgräsplan skulle kosta om den anläggs på Virdavallens grusplan.

För att få en uppfattning har han kollat upp vad planerna i grannkommunerna kostat, då inte minst i Växjö där det finns flera stycken.

-Det hamnar på cirka 4,8 miljoner kronor, lite beroende på om belysningen behöver bytas eller inte.

Han understryker att uträkningarna är långt ifrån exakta men att de är gjorda utifrån en plan utan värmeslingor.

-Sedan vet man ju till exempel inte hur markförhållandena är förrän man undersökt dem.

-Det beror naturligtvis också på vilket konstgräs man väljer. Det finns gräs för 2,7 miljoner men också för 1,6.

Erlandsson säger att kommunens uppfattning dock är att satsa på bra kvalitet.

-Vi ska nog lägga oss lite högre så att vi vet att det ska räcka till.

Det blir nu upp till politikerna att besluta om man ska skjuta till av skattemedel för att bygga en konstgräsplan på Virdavallen eller inte.

Men det finns också konstgräs-intressen utanför centralorten. Vislanda IF ligger långt fram i planeringen för en plan. Föreningen väntar bara på att frågetecknen kring finansieringen ska rätas ut.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.