GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Masugn rasade ihop - risk för ytterligare ras

En masugn rasade ihop i Torpsbruk, i Alvesta kommun, under fredagseftermiddagen.
Enligt Värends räddningstjänst finns det risk för ytterligare ras och eventuellt även översvämning.
Torpsbruk • Publicerad 26 januari 2018
Foto: Oskar Tinggren

Strax innan klockan 15 på fredagseftermiddagen kom larm om att en gammal masugn hade rasat i Torpsbruk.

– Vi har precis spärrat av och ingen människa har skadats i samband med raset, säger Anders Altberg, insatsledare på Värends räddningstjänst.

Orsaken till raset är förmodligen masugnens höga ålder och vattenflödena i den å som rinner strax intill magugnen. Under tiden Smålandspostens reporter var på plats fortsatte ugnen att rasa.

– Då stenarna har rasat ner i ån stiger vattnet sakta runtomkring, men just nu rinner vattnet ändå undan, säger Anders Altberg.

– Risken är ju att det rasar ännu mer och täpper till ån hela vägen, då kommer det att börja flyta ut ordentligt här och då får vi öka tempot.

Värends räddningstjänst på plats vet för tillfället inte om masugnen har en så kallad K-märkning eller inte.

– Är den inte K-märkt får vi försöka göra lite plats ta hit något som kan lyfta bort lite stenar, i värsta fall kanske gräva en bit in på gräsmattan för att göra ån bredare.

– Är den däremot K-märkt kan jag inte nu säga vad vi får göra, men oavsett får det inte hindra oss från att skydda intilliggande byggnader från eventuella skador, fortsätter Anders Altberg.

Per JodeniusSkicka e-post
Oskar TinggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.