Annons

Mats Nilsson (C) vill ha mer pengar till stiften

Mats Nilsson (C) har motionerat till kyrkomötet dels om att det blir allt viktigare att optimera inkomsterna då medlemmarna blir färre och dels om att kyrkomötet ska avsätta medel för internationellt församlingsutbyte.
Alvesta • Publicerad 22 september 2014
?Mycket av tillgångarna är skog och avkastning därifrån. Över tid varierar konjunkturen vilket gör att priset och efterfrågan på produkterna blir mer eller mindre eftertraktade.?
?Mycket av tillgångarna är skog och avkastning därifrån. Över tid varierar konjunkturen vilket gör att priset och efterfrågan på produkterna blir mer eller mindre eftertraktade.?Foto: 
Mats Nilsson (C)
Mats Nilsson (C)Foto: 

Mats Nilsson (C) har uppdrag i Vislanda-Blädinge kyrkoråd och är ordförande i Vislanda församlingsråd. Ena motionen handlar om att förändra prästlönetillgångarnas avkastning så att stiften får mer av avkastningen.

Prästlönetillgångarna är kyrkans fasta egendom form av bland annat skog.

Annons

– Mycket av tillgångarna är skog och avkastning därifrån. Över tid varierar konjunkturen vilket gör att priset och efterfrågan på produkterna blir mer eller mindre eftertraktade. Som förvaltare av skog vill man ha ett så jämt flöde som möjligt och i stort omsätta den långsiktiga tillväxt som sker, skriver han och fortsätter:

– Det finns dock handlingsutrymme, genom att avverka lite mer när det är högkonjunktur och lite mindre när priset är sämre. Här ligger fällan med det nuvarande systemet. För att fylla målet behövs mindre kvantitet när det är ett högt pris och mer när det är ett lägre pris.

Han menar, att det måste ge fördelar att vara effektiv, att stiften skulle få behålla en större del av avkastningen.

– En tanke skulle kunna vara att stiften får behålla 50 procent av den del som går till kollektivet. Ett liknande system skapar och ger positiva vibbar att det lönar sig att vara effektiv på så sätt optimera lönsamheten.

När det gäller det internationella utbytet tar han upp den egna församlingens utbyte med Costa Rica och svårigheterna att finansiera återbesöken för kyrkans lekmän. En miljon kronor till varje stift anser motionären ska avsättas.

Kyrkomötet som sker i två sessioner i Uppsala äger rum denna vecka och den 16–18 november.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons