Missnöjda med ersättningen

Många hushåll på landsbygden är missnöjda med Alvesta kommuns bidrag för vägunderhåll. Inte minst de boende i Bästerna utanför Moheda.
Alvesta • Publicerad 29 september 2012
Thorvald Karlsson i Bästerna, och de andra längs byvägen där, vill ha bättre vägersättning.
Thorvald Karlsson i Bästerna, och de andra längs byvägen där, vill ha bättre vägersättning.Foto: 

Byvägen i Bästerna är 520 meter lång. Enligt Alvesta kommuns regler för vägunderhåll för så kallade ”privata enskilda utfartsvägar”, utgår bara ersättning om vägsträckan är mellan 500 och 1 000 meter och då med två kronor metern.

Detta innebär att kommunen varje år betalar ut 40 kronor till de åtta fastighetsägarna.

– Det är inte mycket pengar, säger bybon Thorvald Karlsson.

För två år sedan fick de själva punga ut med 3 000 kronor för bara snöröjningen. De har också lagt oljegrus på vägen vilket kostade flera tusen per hushåll, allt enligt Thorvald Karlsson.

Enligt de undersökningar man gjort i Bästerna erbjuder övriga kommuner i länet bättre villkor för de privata enskilda utfartsvägarna. Antingen är det mer generöst med kommunal snöröjning, sandning och annat eller så utgår högre kommunala bidrag än i Alvesta.

Synpunkterna här gäller alltså vägar upp till 1 000 meter. För enskilda vägar över 1 000 meter råder ett annat upplägg. Här sköts underhållet utan kostnad för den bofaste med hjälp av främst statsbidrag men också kommunala pengar.

– Jag anser att kommunen, när de ändå är och kör på de enskilda vägarna i närheten, kan ta också vår väg. Vi som berörs är ändå åtta skattebetalare, tycker Thorvald Karlsson.

Frågan har väckts tidigare av andra personer, bland annat genom medborgarförslag till kommunfullmäktige.

Nämnden för samhällsplanering gav i våras förvaltningen uppdraget att se över reglerna.

Ulf Carlsson, enhetschef vid samhällsplaneringeförvaltningen, håller med om att nuvarande upplägg inte är särskilt bra.

– Vi ska se över reglerna. Men det är inte helt lätt. Det gäller hitta en lösning som är godtagbar men till en rimlig kostnad.

2011 betalade kommunen ut 22 934 kr för underhåll av privata enskilda utfartsvägar.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.