Annons

Moheda snart utan bank

Swedbank lägger ned sitt bankkontor i Moheda. – En affärsmässig prioritering, säger Kristel Sundahl, kontorschef för Swedbank Alvesta. – En smärre katastrof för orten och många äldre, säger Thorsten Malmberg, ordförande i Moheda PRO.
Alvesta • Publicerad 3 mars 2011
Thorsten Malmberg, ordförande i Moheda PRO, tycker att det finns underlag för en bank i Moheda. Foto: lena gunnarsson
Thorsten Malmberg, ordförande i Moheda PRO, tycker att det finns underlag för en bank i Moheda. Foto: lena gunnarssonFoto: Emma Ståhl
Stig Berggren, Inga-Britt Karlsson, Elsie Jonsson, Siri Johnsson, Nils Jonsson och Thorsten Malmberg från Moheda PRO tycker det är ett hårt slag för orten att bankkontoret läggs ned i maj. Foto: Lena Gunnarsson
Stig Berggren, Inga-Britt Karlsson, Elsie Jonsson, Siri Johnsson, Nils Jonsson och Thorsten Malmberg från Moheda PRO tycker det är ett hårt slag för orten att bankkontoret läggs ned i maj. Foto: Lena GunnarssonFoto: Lena Gunnarsson
Foto: 
Kristel Sundahl, kontorschef för Swedbank Alvesta, är på plats i Moheda under veckan för att prata med kunder om nedläggningsbeslutet. Foto: Lena Gunnarsson
Kristel Sundahl, kontorschef för Swedbank Alvesta, är på plats i Moheda under veckan för att prata med kunder om nedläggningsbeslutet. Foto: Lena GunnarssonFoto: Lena Gunnarsson

Den 6 maj blir sista dagen som banken håller öppet för sina kunder. Därefter flyttar två medarbetare till kontoret i Alvesta, och en går i pension.

-?Swedbank tittar kontinuerligt genom kontorsstrukturen, och vi är kontorstäta i Alvesta kommun. Antalet besökare har minskat på våra kontor och traditionella bankärenden får mindre betydelse till förmån för ekonomisk rådgivning. Genom att kraftsamla personal till vårt kontor i Alvesta så hoppas vi att tillgängligheten ökar för våra kunder som kan träffa flera av våra medarbetare för rådgivning säger Kristel Sundahl.

Annons

Swedbank har även ett kontor i Vislanda. Kunderna i Moheda har fått eller kommer att få information om nedläggningen via brev.

– Vi vet att folk blir ledsna när ett företag försvinner från ett samhälle och att den praktiska hanteringen för äldre påverkas. Men vi kommer att bemanna upp kontoret under våren för att ge råd och visa på alternativ till kontanthantering.

Exempel är att använda betalkort, autogiro, internet- och telefonbank. Någon uttagsautomat är inte aktuellt i Moheda:

-Vi ser tydligt att kontanterna minskar i samhället. Att hantera pengar innebär alltid en risk, det fick vi veta inte minst då vi blev utsatta för ett rånförsök i oktober förra året, säger Sundahl.

Thorsten Malmberg, ordförande i PRO Moheda.

-Det är en smärre katastrof för samhället att banken försvinner. Jag blev chockad när jag hörde det. Här finns många äldre som inte har dator och nu måste de ta sig till Alvesta för att göra sina bankärenden. Det finns underlag för en bank i Moheda.

-Många äldre har inte bil och kommunikationerna är dåliga till Alvesta. Att göra bankärenden via telefon är inte samma sak, säger PRO-medlemmen Siri Johnsson.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons