Annons

Morgondagens olympier testade olika sportgrenar

Om de blir morgondagens olympier återstår att se. Men roligt hade de i alla fall de 200 barn som deltog i Olympic Day som arrangerades på Virdavallen i Alvesta på söndagen.
Alvesta • Publicerad 8 september 2014
Alfred Karlsson koncentrerade sig inför skjutningen.
Alfred Karlsson koncentrerade sig inför skjutningen.Foto: David Elg
Nioåriga Nora Gehrman provade på spjutkastning, men tränar friidrott i vanliga fall.
Nioåriga Nora Gehrman provade på spjutkastning, men tränar friidrott i vanliga fall.Foto: David Elg
Lisbeth Johansson, utvecklingskonsulent vid Smålandsidrotten, hade 110 ledare och tränare som hjälp under dagen.
Lisbeth Johansson, utvecklingskonsulent vid Smålandsidrotten, hade 110 ledare och tränare som hjälp under dagen.Foto: David Elg
Elin Salomonsson hade bra sving i klubban.
Elin Salomonsson hade bra sving i klubban.Foto: David Elg

Initiativtagare är Sveriges olympiska kommitté (SOK), som tillsammans med Smålandsidrotten och lokala idrottsföreningar arrangerar Olympic Day på olika platser i landet. I Alvesta var det tredje året man arrangerade dagen.

– Det är en bra dag att få fler ungdomar att börja idrotta, säger Lars Lewén, från SOK men också en chans för föreningar att få fler medlemmar.

Annons

Lars Lewén har tidigare tävlat i skicross och var en av de fyra olympier som barnen fick chansen att träffa under dagen och inspireras av. De övriga var brottaren Jalmar Sjöberg, kanotisten Markus

Oscarsson och Sebastian Kraupp som tävlar i curling.

– Framför allt handlar det om att ge barn och ungdomar chansen att prova idrotter de inte skulle ha prövat annars, säger Lisbeth Johansson, utvecklingskonsulent vid Smålandsidrotten. Vi vill ha glada barn som gillar idrott hela livet och få dem att bli mer fysiskt aktiva.

15 olika sporter fanns att välja mellan och det var fler än tidigare år. Fotboll, tennis, bågskytte, gymnastik, ridning, golf var en del av utbudet. Alla fick lämna fyra önskemål, och fick prova på två.

Precis som ett riktigt OS startade dagen med högtidlig invigning med olympisk eld och nationalsång. Efter det var alla ivriga att sätta igång med sina pass.

Vid ”golfbanan” var det full fart och bollarna, som inte var golfbollar utan tennisbollar, flög i luften.

– Det är roligt att det är många tjejer som provar också, tyckte Lars Prick, ny klubbchef för Alvesta GK.

Nioåriga Elin Salomonsson var en av dem.

– Jag har slagit lite golfslag och spelat minigolf tidigare. Golf lät lite roligt och det var det också, kanske vill jag börja. Jag har valt gymnastik också idag men det går jag redan på.

Alfred Karlsson, 10 år, hade valt bowling och bågskytte. Han har testat bågskytte en gång tidigare.

– Det var kul att skjuta med båge, jag har tänkt köpa en pricktavla tillsammans med min kompis.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons