Musik och spex i ladan

I Hössjö har man hållit årliga husförhör sedan 1686 i obruten följd, allsångskvällen i augusti är inte riktigt lika gammal men redan en tradition.
Alvesta • Publicerad 20 augusti 2012
Inga-Britt Christoffersson, Hössjöbo och fd rektor i Moheda: ? Sjön, den ligger alldeles utanför mitt fönster och när det är vindstilla är den som ett stort öga.
Inga-Britt Christoffersson, Hössjöbo och fd rektor i Moheda: ? Sjön, den ligger alldeles utanför mitt fönster och när det är vindstilla är den som ett stort öga.Foto: 
Börje Dahl, ordförande i Byalaget: ? Vi har ingen ovänskap och det är alltid lätt att få folk att ställa upp. Vi anstränger oss för varandra.
Börje Dahl, ordförande i Byalaget: ? Vi har ingen ovänskap och det är alltid lätt att få folk att ställa upp. Vi anstränger oss för varandra.Foto: 
Birgitta Dahl, Maria Hell och Peter Bringevik tillhör årets allsångskommittéen som arrangerat festligheterna i ladan som byalaget numer huserar i.
Birgitta Dahl, Maria Hell och Peter Bringevik tillhör årets allsångskommittéen som arrangerat festligheterna i ladan som byalaget numer huserar i.Foto: 
Underhållarna Mats och Kjell från Vislanda har publiken i sin hand.
Underhållarna Mats och Kjell från Vislanda har publiken i sin hand.Foto: Jens Nielsen
Lasse Dahl, Hössjö-bo sen alltid: ? Jag är ju född här, men det är nog sammanhållingen. Att sjön ligger mitt i byn och att man lätt kan gå runt den på en byarunda.
Lasse Dahl, Hössjö-bo sen alltid: ? Jag är ju född här, men det är nog sammanhållingen. Att sjön ligger mitt i byn och att man lätt kan gå runt den på en byarunda.Foto: 

För sjätte året i rad har byalaget i Hössjö utanför Moheda sett till att det bjuds på härliga toner och en hel del fräckisar i Franzéns lada.

– För det ska inte bara vara musik utan artisterna vi bjuder in ska spexa lite också, säger Birgitta Dahl och skrattar hjärtligt. Något hon gör ofta och gärna.

Just det här året blev det underhållarna Mats och Kjell från Vislanda som lyckas locka drygt 120 personer till publiken. Publiksiffran har växt från år till år och Birgitta påpekar att Slätthögs socken är stor och att det finns både Rydaholmare, Ormesberga- och Mohedabor som gärna åker till allsången som alltid är gratis.

– Men vi bakar alltid minst sju sorters kringlor och så tar vi 20 kronor för kaffe och kringlor och det brukar de flesta köpa, säger Birgitta och hennes kollega i byalaget Maria Hell uppmanar en av kaffeköparna att äta kringlor till han skäms. Går bara ekonomin ihop sig är byalaget mer än nöjda, någon vinst tänker de inte på.

De kallar Hössjö en ren idyll, byn som ligger alldeles intill sjön med gårdarna väl samlade med en väg runt om, en by rik på traditioner.

– Vi har valborgsfirande, fisketävling, midsommarfest och så är det byastämma och klassiskt husförhör med prästen. Ja, och så allsången nu då, berättar Birgitta som håller koll på in- och utflyttning och vilka som är nya i gemenskapen.

– Det är roligt för vi har många barnfamiljer som fyllt på i de tomma husen, vi ligger bara fyra kilometer från Moheda men det känns ändå som om man bor mitt ute på landet här i Hössjö.

Byalaget har gjort sitt till för att öka attraktiviteten, fiberkabeln är nedgrävd och slutnotan per hus blev så låg som 7 000 kronor för den som engagerade sig ideellt.

– Vi gjorde det här riktigt ekonomiskt eftersom vi hade mycket folk som hjälpte till och många bönder kunde ställa upp med maskiner, förklarar Börje Dahl.

Ännu ett bevis för den där sammanhållningen som gör Hössjö till den där idyllen tycker Birgitta.

– Det var också ett tillfälle för många som inte varit engagerade i byn tidigare att komma med i gemenskapen och vi kanske borde hitta fler sådana projekt, säger Börje Dahl fundersamt och påpekar att alla gemensamma aktiviteter stärker byn och så klämmer han i lite extra i sången En hyllning till allsången.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.