Myndighet kritiserar Allbos ky-utbildning

Den kvalificerade yrkesutbildningen Försäljning och entreprenörskap på Allbo Lärcenter brister på flera punkter. Det anser myndigheten för yrkeshögskolan.
Alvesta • Publicerad 8 juli 2010

I tillsynsrapporten konstateras att utbildningen, som startade 2008 och är två-årig, i dagsläget inte håller tillräckligt god kvalité.

Bland annat uppfyller man inte kraven när det gäller arbetslivsanknytningen, kallat LIA (Lärande i arbete).

Till exempel har de arbetsplatsförlagda kurserna inte kopplats ihop på ett tydligt sätt med den övriga delen i utbildningen, och kontakten med LIA-företagen har varit bristfällig.

Eleverna känner därför att de inte uppnått syftet med kursen.

Yh-myndigheten kräver nu bland annat att relevanta företag med internationell inriktning i regionen engageras och att LIA-perioderna utvecklas.

Efterfrågan från arbetsmarknaden är låg, likaså rekryteringsbehovet, konstateras i rapporten.

Det systematiska kvalitetsarbetet brister i utbildningen, och utvärderingar av delkurser behöver utvecklas och kompletteras. Den höga betygsnoteringen, med cirka 95 procent VG (högsta betyg) på kurserna ställer man sig också tveksam till.

”Detta indikerar att bristfälliga examinationsformer kan förekomma”, skriver yh-myndigheten och kräver en översyn av betygskriterier och examinationsformer, så även av antagningsformer då man gärna ser fler äldre studerande med mer livserfarenhet.

Man är också kritisk till att Allbo Lärcenter inte visste vid tillsyntillfället i maj hur många elever som skulle ta examen månaden efter.

Smålandsposten sökte under gårdagen representanter från Allbo Lärcenter för en kommentar men lyckades inte.

Senast den 31 augusti ska kritikpunkterna vara åtgärdade.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.