Omsorgstagare fick fel medicin

En man på ett särskilt boende i en av kommunens tätorter fick av misstag fel medicin för en tid sedan. Detta hade kunnat få allvarliga följder.
Alvesta • Publicerad 16 januari 2013

Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Den felaktiga medicinen hade kunnat medföra allvarlig vård­skada för mannen, som fick en annan patients medicin. Medicinen var inte en enda utan det var en färdigblandad medicin­dos, som innehöll flera mediciner.

-Mannen fick den felaktiga medicinen vid ett tillfälle innan det upptäcktes. Det är ett misstag, som begicks av delegerad personal, säger den medicinskt ansvariga sjuksköterskan Stefan Johansson.

-Nu blev det ingen allvarlig vårdskada. Men det hade kunnat bli det, därför anmäldes detta, säger han.

Alvesta kommun har redan vidtagit förbättringsåtgärder för att liknande misstag inte ska inträffa igen.

-Det vi har gjort omedelbart är att det nu är två som överlämnar medicinen. Det blir säkrare. Tidigare var det en anställd, som lämnade över medicinen, säger Stefan Johansson.

Misstaget var att en så kallad dosrulle delades ut till fel person. Dosrullen innehåller medicin för 14 dagar och delas ut var fjortonde dag. En annan patients dosrulle hade felaktigt placerats i fel medicinskåp. Personalen som skulle dela ut dos­rullen tog för givet att den var ämnad för den patient hon skulle ge dosrullen till, vilket den alltså inte var.

-Det var olyckliga om­­ständigheter vid tillfället, men de vill jag inte gå in på eftersom Socialstyrelsen utreder detta, säger Stefan Johansson.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.