Annons

Per Ribacke (S) vill se framåt

Kommunalrådet Per Ribacke (S) går in i valrörelsen som Socialdemokraternas förstanamn.
Den 46-årige politikern ser själva tillbaka på fyra positiva år som kommunstyrelsens ordförande.
Alvesta • Publicerad 9 augusti 2018

I dag börjar Smålandsposten intervjuserie med partiernas förstanamn inför höstens val till kommunfullmäktige i Alvesta kommun. Först ut är kommunstyrelsens ordförande och kommunalrådet Per Ribacke (S) som precis som förra valet toppar Alvestas största parti, Socialdemokraternas, lista.

46-årige Per Ribacke (S) vill hoppas få fortsätta som kommunalråd även efter valet.
46-årige Per Ribacke (S) vill hoppas få fortsätta som kommunalråd även efter valet.

Per Ribacke har hunnit vara kommunalråd i fyra år sedan Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet och Miljöpartiet gick ihop i en styrande minoritet efter valet 2014.

Annons

Under mandatperioden har kommunalrådet tvingats söka stöd utanför koalitionen i fullmäktige för att få igenom sina frågor, något som bland annat ledde till en förlust i budgetomröstningen för 2017 och ett år med en Moderat budget.

Trots detta betecknar Per Ribacke (S) de senaste fyra åren som relativt lugna. Iallafall jämfört med mandatperioden dessförinnan, 2010-2014, där Moderaterna och Socialdemokraternas samarbete krackelerade i mitten av mandatperioden och ledde till att Robert Olesen (S) förlorade sin dåvarande post som ett av två kommunalråd.

– Vi styr i minoritet och har ett parlamentariskt läge som är som det är. Men utifrån förutsättningarna är jag nöjd med det som åstadkommits, säger Per Ribacke.

– Jag var ödmjuk när jag gick in i det här samarbetet med Centerpartiet och Miljöpartiet men det har fungerat på ett bra sätt.

Vad är du nöjd med?

– Jag tycker att vi har kommit ganska långt med både samtalsklimatet och självkänslan i kommunen.

– Vi är fler om insett att om vi ska komma framåt i kommunen gäller det att vi hittar lösningar och inte bråkar i varenda fråga. Vi kan ha tuffa diskussioner men vi måste ge en bild av att Alvesta kommun är en kommun att lita på.

”Jag tycker att vi har kommit ganska långt med både samtalsklimatet och självkänslan i kommunen”

Ser du den nuvarande koalitionen som den mest naturliga för Socialdemokraterna även efter valet?

– Under den här mandatperioden har det varit det. Men det handlar om hur mandatfördelningen blir. Om vi tre partier inte har tillräckligt många mandat i höst blir det inte hållbart. Valet måste få avgöra hur det blir.

Han menar också att en politisk majoritet vore önskvärt för kommunen.

Annons

– Viktiga politiska frågor kanske prioriteras bort när det inte finns någon majoritet. Man tar de enkla frågorna i stället.

Vad tycker du skiljer er från de andra partierna i fullmäktige?

– Vi skiljer oss från en hel del partier genom att vi tar helhetslösningar. Vi försöker se till hela kommunen och hur allt hänger ihop. Vi springer inte på de lätta frågorna bara.

– Ett exempel är Vislandakorsningen där Moderaterna vill trycka hårdare på Trafikverket. Vi skulle kunna gå på hårdare, vi skulle kunna bråka och springa till tidningen. Men å andra sidan vill vi ha en bra dialog med Trafikverket så att vi kan lösa fler frågor. Vi försöker skapa lösningar med dialog.

”Men tittar vi på trenden och tendenser känns det konstigt om vi inte skulle behöva höja skatten framöver”

Under en debatt om skattesatser i fullmäktige under förra året sade Ribacke att han tror att den kommunala skatten kommer att kräva en höjning framöver för att klara verksamheten.

Kommer skatten att behöva höjas inom en överskådlig framtid?

– Det beror på vad vi har för regering och var vi sätter ambitionsnivån.

– Men tittar vi på trenden och tendenser känns det konstigt om vi inte skulle behöva höja skatten framöver.

– Jag tror att alla kommuner kommer att behöva höja skatterna och det är baserat på SKL(Statens kommuner och landsting) ekonomiska rapporter. Om vi ska kunna leverera en välfärd, skola och äldreomsorg på den nivå som medborgarna kräver, kräver det att vi har resurserna.

Vad vill ni satsa på nästa mandatperiod?

Annons

– Vi måste förbättra resultaten i skolan och hitta fler alternativ i äldrevården med till exempel trygghetsboenden och seniorboenden.

– Nästa mandatperiods stora projekt blir att få till en ny skola i Alvesta tätort.

På den fronten finns det lite olika viljor bland partierna. Moderaterna har länge pratat om att partiet vill köpa loss Folkets hus och bygga en stor skola på området. Kristdemokraterna är inne på att bygga en skola i Spåningslandaområdet för att möta den ökande befolkningen i östra Alvesta.

Utbildningsförvaltningen håller just nu på att utreda frågan och Per Ribacke vill invänta utredningen. Något han däremot tycker är att uppdelningen i dagens Alvesta är problematisk.

– Vi tror att en bra lösning är att blanda elever med olika bakgrund. I dag flyttar man ihop i årskurs sju i Hagaskolan. Min personliga åsikt är att det vore bättre att mötas tidigare.

Filip BolmgrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons