Populärt träningsläger för hundar

Ösregn och 15-gradig snålblåst avskräckte inte det 50-tal entusiaster som i helgen genomförde ett hundträningsläger i Kronobergshed utanför Moheda.
Alvesta • Publicerad 26 juli 2010
Anita Mårtensson driver tillsammans med sin man Bengt en Berner Sennen-kennel i Ängelholm och arrangerar hundträningsläger.
Anita Mårtensson driver tillsammans med sin man Bengt en Berner Sennen-kennel i Ängelholm och arrangerar hundträningsläger.Foto: Alexander Mahmoud
Berner Sennen har dragegenskaper i generna. Här är det Vera som tränar dessa nedärvda förmågor, tillsammans med husse Thomas Engwall från Åstorp.
Berner Sennen har dragegenskaper i generna. Här är det Vera som tränar dessa nedärvda förmågor, tillsammans med husse Thomas Engwall från Åstorp.Foto: Alexander Mahmoud
Entusiaster från hela landet deltog i helgens hundträningsläger. Tulla och Jan Syrén kom till exempel från Ludvika med hunden Maximillian.
Entusiaster från hela landet deltog i helgens hundträningsläger. Tulla och Jan Syrén kom till exempel från Ludvika med hunden Maximillian.Foto: Alexander Mahmoud

Ovädret som dundrade in under helgen skonade inte hundträningslägret i Kronobergshed strax söder om Moheda. Tvärtom så öste regnet ned över den skola som arrangörerna hyrt in sig i.

Något manfall verkade det dock inte vara tal om. På gräsfältet framför byggnaden ställdes hundar av rasen Berner Sennen upp på led tillsammans med sina ägare.

– Just nu är det träning i lydnad som gäller. Vi har särskilda instruktörer och det är väldigt bra övningar, både för valpar och äldre. Det är en myt att man inte kan lära gamla hundar sitta, säger Anita Mårtensson.

Tillsammans med maken Bengt arrangerar hon träningsveckor av den här typen på många orter runt om i landet och till Kronobergshed har de återvänt i flera år.

– Det är perfekt här. Man får vara i fred och har samtidigt stora ytor att röra oss på. Vi trivs väldigt bra, säger Bengt.

Ett 50-tal deltagare anmälde sig i år och de har med sig nästan lika många hundar. Helgen ägnas åt träning i lydnad, utställning, tävling, samt Bengt och Anitas favoritpunkt i programmet: drag.

– Berner Sennen är dragdjur från början – det ligger i deras gener. Vilket märks väldigt tydligt när man kopplar på en vagn. De älskar det verkligen, säger Bengt och slår ut med handen över ett tiotal specialkonstruerade vagntyper.

Kvällarna avslutas i det stora partytält som står uppställt på gården. Som skydd från den explosiva vätan.

– Folk kommer hit från hela landet och det handlar ju mycket om gemenskapen också. För både oss och hundarna, säger Anita Mårtensson.

Simon Bynert
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.