Projekt för dem med ryggproblem

Ett projekt som går ut på tidiga behandlings­insatser vid ryggproblem har nu startat på vårdcentralerna i Alvesta och Moheda.
Alvesta • Publicerad 29 januari 2013

Forskningsprojektet som kallas WorkUp pågår i tre år och fem vårdcentraler från Kronoberg kommer att delta. Utöver vårdcentralerna i Alvesta och Moheda är vårdcentralerna i Lenhovda, Åseda och Älmhult också med i projektet. Från varje vårdcentral kommer ungefär 25 personer med ryggproblem att delta.

– Det är frivilligt att medverka, men vi söker personer som är i ett tidigt skede eller i riskzonen för att utveckla långvariga ryggproblem. Ryggproblem kan bero på många orsaker som exempelvis är arbets- eller stressrelaterade. Därför kommer vi även ha en dialog med patientens arbetsgivare om behov av insatser på arbetsplatsen, säger Birgitta Grahn, forskningsansvarig för projektet.

På vårdcentralerna i Alvesta och Moheda innefattar projektet inte kontakt med arbetsgivare.

– Vi har delat upp vårdcentralerna i två grupper genom lottning. Syftet med projektet är att i ett tidigt skede upptäcka problem och göra rätt insatser. Patienten kommer att följas upp med hjälp av enkäter och sms. På alla medverkande vårdcentraler får patienterna hjälp med tidig behovsanpassad behandling och med träning, säger Birgitta Grahn.

I ett års tid kommer patienten att gå på kontroller.

– Sedan gör vi en längre uppföljning under två år, säger hon.

Julia Myllylä
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.