Klosters röstskola brann igen

Alvesta Artikeln publicerades

För 65 år sedan brann det stora slottsliknande timmerhuset vid sjön Salen ner och verksamheten upphörde.

Nu har ett av de andra husen på området också brunnit ner.

I vår serie Palmblads pärlor visar Samuel Palmblad på Kulturparken Småland runt bland övergivna och dolda platser i Kronobergs län.

Alvesta kommun skulle se över möjligheterna att rusta upp delar av den förfallna Klosters röstskola och kontaktade Smålands museum. Samuel Palmblad har gått igenom det tiotal byggnader som finns på området i Benestad. Ett par av ödehusen tyckte han var värda att rusta upp. Men i påskhelgen hade det ena av husen, Palaestran, tänts på och brunnit ner.

– Det var en stor samlingslokal och vi har haft samarbete med Alvesta kommun om att använda det som en plats för allmänheten att använda och till exempel fika på. Men när vi kom hit i dag visade det sig att det hade brunnit ner, säger byggnadsantikvarie Samuel Palmblad.

Klosters röstskola byggdes 1914 av Karl Nygren som var från Alvesta. Han startade en sommarskola där skådespelare och sångare kunde träna sina röster. I den pampiga huvudbyggnaden bedrevs undervisningen och i de många omkringliggande byggnaderna övernattade eleverna. 1952 brändes huvudbyggnaden ner av en man som senare dömdes för brottet. Det blev också slutet för röstskolan.

– Det kom många kändisar hit och även utländska. Det här var en kulturell metropol ute på landsbygden och jag kan tänka mig att många som bodde i närheten var förundrade när det rörde sig kändisar i trakten, säger Samuel Palmblad.

Fram tills för några år sedan ägdes tomten av släktingar till Karl Nygren, men nu är det Alvesta kommun som äger området. De flesta av husen som står kvar är förfallna.

– Man får se vad som händer med husen i framtiden. Jag hoppas att kommunen inser att de äger en pärla och att några av husen får vara kvar och kan användas till någonting, säger Samuel Palmblad.

I Smålandspostens reportageserie Palmblads pärlor visar Samuel Palmblad övergivna och dolda platser. De går att se på www.smp.se/palmblads-parlor/ Det här reportaget är del två i serien.

– I det här huset sägs det att Jarl Kulle har bott, och det ska Ingrid Bergman ha övernattat i, säger Samuel Palmblad i tv-klippet när han berättar om Klosters röstskola.

Fotnot: Polisen har inte någon misstänkt för branden i påskas och utredningen är nedlagd.