S vill ha 30-gräns i bostadsområden

Om Alvesta ska leva upp till FN:s barnkonvention krävs hastighetsbegränsning på 30 km kilometer i timmen i alla bostadsområden, anser Socialdemokraterna.
Alvesta • Publicerad 28 februari 2011

Hastighetsbegränsningen ska gälla utan tidsbegränsning, under dygnets alla timmar enligt partiet, som har lämnat in en gruppmotion om hastighetsbegränsningen.

– När frågan om 30 kilometer i timmen infördes vid skolor i Alvesta var det för att skydda barnen! Nu är det dags att ta nästa steg. Vid många av skolorna har anlagts parker med möjlighet att utföra fritidsaktiviteter för våra ungdomar och barn. Aktiviteter som inte upphör klockan 17 på kvällen och som även pågår helger, står det i motionen.

Ett argument att begränsa hastigheten är att vid en påkörning i 30 kilometers hastighet överlever den påkörde. Så är inte fallet, när fordonet kört 50 kilometer i timmen.

I nuläget gäller hastighetsbegränsningen på 30 kilometer i timmen endast vid skolorna och till klockan 17.

– Vi har diskuterat detta länge i fullmäktigegruppen och tycker att det är vettigt att se över frågan. Barn tittar inte på klockan och ser när den är fem och trafiken får köra 50 kilometer, säger kommunalråd Robert Olesen (s).

– Vi ska ha ett barnperspektiv i detta. Jag hoppas att fler partier än vårt sätter barnen i första hand i denna fråga.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.