Seglivad olja sakta på väg bort

Grävmaskinisten Jens Liljegren står med sin maskin i ett gigantiskt hål på Villagatan. Här låg tidigare en lekplats där barn har sprungit endast en meter ovanför den förorenade jorden.
Alvesta • Publicerad 8 oktober 2011
Rosa Dahl, här med 3-åriga sonen Casper Dahl, står i sin trädgård som gränsar till arbetsplatsen. ? Det är inte så himla roligt, säger hon.
Rosa Dahl, här med 3-åriga sonen Casper Dahl, står i sin trädgård som gränsar till arbetsplatsen. ? Det är inte så himla roligt, säger hon.Foto: John Nordh
Jens Liljegren arbetar för fullt med att schakta bort jord. Första delen av saneringsarbetet på Klintberget beräknas vara färdigt senast i slutet av oktober.
Jens Liljegren arbetar för fullt med att schakta bort jord. Första delen av saneringsarbetet på Klintberget beräknas vara färdigt senast i slutet av oktober.Foto: John Nordh
Genom vita rör som sticker upp ur marken genomför Försvaret provtagningar av marken kontinuerligt.
Genom vita rör som sticker upp ur marken genomför Försvaret provtagningar av marken kontinuerligt.Foto: John Nordh

Just nu pågår första delen av saneringsarbetet vid Klintaberget i Moheda för fullt. En lastbil dumpar ett flak med stora stenar bredvid hålet. Hela området bullrar.

Här har ett torvlager en meter under marken sugit åt sig oljan och den förorenade jorden har därför grävts bort.

Schaktarbetet på tomten är första delen i saneringsarbetet av fyra markområden som förorenades vid oljekatastrofen i Moheda den 23 juli 1958.

Rosa Dahl är närmsta granne med arbetsplatsen. Under de senaste veckornas schaktarbete har hon och hennes familj fått stå ut med buller och oljelukt.

– Det har luktat starkt, som på en bensinmack och stundtals har det varit så bullrigt att fönsterrutorna har skakat. Det är inte så himla roligt, men det är ju såklart bra att de gör något åt det, säger hon.

Nästa vecka kommer grävskopan hela vägen in i hennes trädgård. Försvarets undersökningar har nämligen visat att föroreningarna har spridit sig till Rosa Dahls tomt.

– Vi kommer att gräva ungefär en och en halv meter in i trädgården, säger projektledaren Jan-Henrik Eriksson.

Saneringsarbetena vid Villagatan beräknas vara färdiga senast i slutet av oktober. På de tre andra förorenade områdena kommer arbetet att ta längre tid. Där måste man trycka ner syre eller kemikalier i marken för att rena jorden.

– Det kan ta upp till tre år innan det är klart. Men där kommer det inte att förekomma någon bullrande verksamhet likt den som pågår nu, säger Jan-Henrik Eriksson.

Vad händer sen?

– Det kan bli så att det trycks fram ny förorening så därför kommer man att hålla koll på områdena och ta prover ett bra tag efter att det är färdigsanerat.

Explosion i Klintaberget

Oljekatastrofen inträffade den 23 juli 1958 genom en explosion i ett bränsleförråd i Klintaberget ovanför samhället.

Tre personer omkom och 14 000 kubikmeter olja rann ut.

Sedan i början av 2000-talet har Försvarsmakten gjort flera undersökningar i området.

2009 meddelades att Klintaberget låg i högsta prioritet för sanering.

John Nordh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.