Annons

Skadliga gifter ska bort från förskolor

Förskolorna i Alvesta kommun ska miljödiplomeras. Det har utbildningsnämnden beslutat. Det innebär att förskolorna ska göras fria från miljögifter.
– Jag hoppas och tror att det ska vara möjligt, säger Thomas Johnsson (M), ordförande i utbildningsnämnden.
Alvesta • Publicerad 21 februari 2014

Förra våren föreslog miljöpartisterna Birgit Andersson och Robert Öström i en motion att kommunens samtliga förskolor ska göras fria från miljögifter och arbetet med miljödiplomering påbörjas. Endast miljömärkta hygienprodukter ska användas, kemikalierna i förskolemiljön kartläggs, saker som medför risk fasas ut, en högre andel ekologisk mat serveras och maten tillagas på plats.

–? Förvaltningen ska titta på hur det här ska genomföras och vad det innebär. Vad det för med sig för kostnader vet vi inte ännu. Vi ska jobba på sikt för att nå målet, och det blir tufft, säger Thomas Johnsson.

Annons

Miljöpartisterna skriver i motionen att barn är särskilt utsatta och känsliga för skadliga kemikalier. De menar att upp­repad exponering under de första levnadsåren riskerar att skada nervsystemet, hormonsystemet och immunförsvaret.

Miljöpartisterna skriver vidare i motionen: ”De senaste 50 åren har världens kemikalieproduktion ökat från sju miljoner ton till över 400 miljoner ton per år. De finns i allt som omger oss, exempelvis i kläder, mat, leksaker, hygienprodukter och byggmaterial. Vi vill att förskolor görs fria från skadliga gifter så snart som möjligt. För det krävs försiktighet, en ökad medvetenhet och ett breddat hälsotänkande, särskilt för de miljöer som barn vistas i regelbundet. För att kunna uppnå en giftfri vardag för barn måste kemiska risker även beaktas när förskolor, lekplatser och idrottsanläggningar byggs och renoveras”.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons