Skälen höll inte för omhändertagande

Nämnden för individ och familjeomsorg, IFO, ansåg att en 15-årig flicka skulle omhändertas, men Förvaltningsrätten har upphävt beslutet.
Alvesta • Publicerad 5 augusti 2013

IFO-nämnden beslöt i juni om omedelbart omhändertagande enligt Lagen om vård av unga, LVU, av flickan som bodde med en förälder i Alvesta kommun.

Enligt nämnden mår flickan psykiskt dåligt, hon håller sig bland annat hemifrån utan att föräldern vet var hon är. Hon har heller inte gått i skolan och nämnden anför att flickan har använt droger.

Nämnden bedömde att flickan behöver en fungerande vardag med struktur och att flickans situation är så oroande att den kan bedömas som ett socialt nedbrytande beteende.

Både flickan och föräldern motsatte sig omhändertagandet. Föräldern håller med om att flickan behöver vård men att det kan ske på frivillig väg.

Problemen med dottern är inte större än med andra tonåringar utom när dottern tagit till fysiskt våld vilket inträffat några gånger, anser föräldern. Förälderns uppfattning är att de båda behöver hjälp och att dottern också förstår det. Dottern anser att hon mår bra men är i behov av hjälp. Hon anser att relationen med föräldern är bra men att det går i perioder.

Förvaltningsrätten anser att uppgifterna om droganvändning är vaga. De kan därför inte vara grund för en bedömning att flickan enligt lagen har ett socialt nedbrytande beteende.

Inte heller skolk från skolan motiverar vård enligt LVU; det är skolans uppgift att hantera elever som är frånvarande. Inte heller något annat i flickans situation motiverar vård enligt lagen. Rätten anser dock att flickan behöver stöd. Enligt lagen ska den unge personen utsätta sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende.

En övergående eller mindre betydande risk är inte tillräckligt för ett ingripande enligt LVU, står det i Förvaltningsrättens dom. Förvaltningsrätten upphäver därför beslutet om omhändertagande enligt Lagen om vård av unga.

Lillian Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.