Skolan renoveras för 22 miljoner Äntligen dags Elever och personal välkomnar renoveringen

Grönkullaskolan ska renoveras för runt 22 miljoner kronor. Renoveringsbehovet är stort. Om det inte funnits en åtgärdsplan för att rätta till bristerna hade det varit risk för att Arbetsmiljöverket hade stoppat verksamheten.
För rektor Bernt Friberg, lärarna och eleverna på Grönkullaskolan är renoveringen välkommen.
– Vi är väldigt glada åt detta, säger Bernt Friberg.
Alvesta • Publicerad 31 augusti 2012
Läraren Lars-Gunnar Gräns och rektorn Bernt Friberg är mycket glada över att Grönkullaskolan ska renoveras.
Läraren Lars-Gunnar Gräns och rektorn Bernt Friberg är mycket glada över att Grönkullaskolan ska renoveras.Foto: Marie Magnusson

Den runt 50 år gamla skolan dras med både tekniska, funktionella och miljömässiga brister enligt Nils-Göran Pettersson, teknisk chef på Allbohus fastighets AB.

– En av flyglarna byggdes om 2010–2011. Nu ska vi bygga om fyra flyglar till. Bristerna är att yttertak läcker, fönstren är dåliga och läcker värme, värme och ventilation fungerar inte. Det krävs också en allmän upprustning av belysning och akustik, säger Nils-Göran Pettersson.

Samtidigt som flyglarna renoveras och byggs om byggs lokalerna ut något. Detta för att få plats med grupprum, uppehållsrum och arbetsrum för lärarna.

Ombyggnaden innebär att taken lyfts på två av flyglarna. Annars skulle inte taken hålla för att haka på ventilationsanordningar.

– Det blir sadeltak och vi byter fönstren mot mindre med större isolervärde. De nya undertaken får ljudabsorbenter så att arbetsmiljön blir bättre och belysningen byts mot energieffektiv, säger han.

– Sammanlagt sparar de energibesparande åtgärderna 40 procent av energikostnaden.

Under renoveringen ses också brandskyddet över för att klara dagens krav.

Renoveringen och ombyggnaden görs i två etapper med start runt årsskiftet. Eleverna måste då evakueras.

Bygget ska vara klart någon gång under hösten 2013. Kostnaden på 22 miljoner kronor är en beräknad kostnad.

När Grönkullaskolans renovering togs upp i kommunstyrelsen var ledamöterna införstådda med behovet. Ärendet ska även beslutas i kommunfullmäktige.

Bernt Friberg är inne på sitt tionde år på Grönkullaskolan och redan då, när han började, fanns det en renoveringsplan för skolan.

– Jag vet inte vad som hände med den. Man har bara gjort akuta saker som att laga läckande tak. Nu blir det äntligen en rejäl satsning, säger han.

Friberg understryker hur viktigt det är att skollokaler moderniseras i takt med att skollagen förändras.

–   Det är viktigt att folk fattar att arbetssättet i dag inte är detsamma som på 1950-talet. Från 1994 är det tydligt att man måste arbeta annorlunda, med fler grupprum.

Skolan kommer nu att få fler grupprum, genom att den byggs ut.

– I dag är vi tio lärare i samma arbetsrum. Även om vi sällan är där alla samtidigt är det inte bra. Nu kan lokalerna byggas om så att det blir en bättre miljö, säger läraren Lars-Gunnar Gräns.

Under byggtiden får eleverna undervisning i paviljonger.

” Sammanlagt sparar de energibesparande åtgärderna 40 procent av energikostnaden.”

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.