Skolmåltiderna ska granskas

Skolinspektionen ska undersöka om skolmåltiderna i Alvesta kommun är näringsriktiga. På ett par av skolorna ska trivseln och om eleverna äter maten undersökas.
Alvesta • Publicerad 9 mars 2012

Alvesta kommun ingår i Skolinspektionens tillsyn av skolmåltiderna. Tillsynen omfattar totalt 110 kommuner och fristående skolhuvudmän. Den görs via telefonintervjuer. Två skolor i kommunen ska besökas; där ska undersökas om miljö och trivselfaktorer är sådana att eleverna äter maten.

Skolorna som ska besökas är Mohedaskolan, som är kommunal, och Friskolan Kronobergshed, som är en friskola

Skolmåltiderna har varit lite av ett sorgebarn i kommunen. I höstas fick skolmåltidspersonalen nya direktiv, matsedlarna förändrades, det blev mer lättprodukter och hel- och halvfabrikat. Allt enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Flera elever tyckte att skolmaten inte smakade gott längre, matsvinnet ökade och skolmaten diskuterades av barn- och ungdomsnämnden på ett extra möte.

Smålandsposten har publicerat artiklar om skolmaten bland annat 4,5 och 6 oktober och 3 december 2011.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.