Svårt att hitta lättläst information på webb

Kommunens webbplats behöver bli bättre på att erbjuda delar av innehållet på sidan i ett mer lättläst format.
Alvesta • Publicerad 10 december 2012

Alvesta kommuns hemsida har mycket att arbeta med kring att utforma hemsidan på ett lättläst språk. Det visar en ny undersökning som genomförts på landets olika kommunhemsidor.

Språkföretaget Semantix ger kommunen, precis som majoriteten av landets övriga kommuner, lågt betyg vad gäller vissa delar av hemsidan. Bland annat har man undersökt hur mycket av informationen som görs tillgänglig på lättläst svenska –utformad för exempelvis dyslektiker eller personer med brister i det svenska språket. I dagsläget finns bara två kortare avsnitt som handlar om politiken i kommunen samt information om biblioteket.

Och informatör Kim Lindstedt håller med om att det finns mycket att arbeta med.

– Vi kan bli väldigt mycket bättre på vårt lättlästa material, men vi är samtidigt inte unika med att ha så pass få sidor under den rubriken, säger Kim Lindstedt.

Alexander Malmkvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.