Annons

Tre orglar i Vislanda kyrka är en för mycket

Tre orglar i Vislanda kyrka är en orgel för mycket. Nu ska kororgeln säljas.
Alvesta • Publicerad 9 december 2013
Anders Lindow är kyrkoherde i Vislanda.
Anders Lindow är kyrkoherde i Vislanda.Foto: Pontus Steneros

Kororgeln som ska säljas byggdes 1988 av Västbo orgelbyggeri. Den har en manual och sju stämmor. Den är i mycket bra skick.

Men den senast inköpta orgeln, den digitala, är mer användbar och den är tillräcklig för kyrkans behov.

Annons

Den digitala orgeln köptes när Schiörlinorgeln från 1813 renoverades till ursprungsskick och därmed miste en av de för kyrkomusiken två nödvändiga manualerna.

– Det pågår ett arbete att göra förändringar i kyrkans interiör. Vi har insett att vi måste sälja kororgeln för att få plats. Det är ett arbete på sikt, vi vill börja försöka sälja den nu, det är ingen bra situation att bli tvungen att sälja den snabbt, säger kyrkoherde Anders Lindow.

Ett par intressenter har hört av sig, de bekräftade att marknaden är dålig för orglar:

– Det är en marknad, där folk verkligen kan ge skambud. Samtidigt ska man konkurrera med de nya digitalorglarna. Det har varit ett par låga bud, en tycker vi kan skänka den, en tycker att vi kan ”sälja under tusenlappen”. Men vi har den skyldigheten att få tillbaka så mycket som möjligt av vad vi betalat. Öja fick köra en orgel till tippen, säger Anders Lindow.

– Det finns tre orglar. Det är en för mycket. Det anser också länsstyrelsen, säger han.

– Man kan tycka att en orgel ska vara i det skick den gjordes. Men det kan innebära att den inte används så mycket. Man vill ha en bredd på musiken i kyrkan. Även om man älskar orglar får man inse det, kommenterar han renoveringen av Schiörlinorgeln.

Orgeln som ska säljas är tre meter hög så när som på fem centimeter, den är två meter djup och bredden är nästan 1,5 meter.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons